Švedska odustala od istrage za silovanje protiv Assangea

Švedska odustala od istrage za silovanje protiv Assangea
Foto: EPA

ŠVEDSKI tužitelji odustali su od istrage protiv Juliana Assangea koji je 2010. prijavljen za silovanje. Prijavila ga je jedna žena koja je tvrdila kako ju je silovao tijekom posjeta Švedskoj te godine, javlja BBC.

Assange trenutno u Velikoj Britaniji služi kaznu zatvora u trajanju od 50 tjedana jer je prekršio uvjete jamčevine pobjegavši u ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj. 

U veleposlanstvu je Assange proveo sedam godina, a uhićen je 11. travnja ove godine.

Ranije je već švedski sud odbio zahtjev za pritvorom u odsutnosti Julianu Assangeu, što je značilo da ne može biti izručen, a sada su odustali i od istrage.

Zamjenica glavnog tužitelja Eva-Marie Persson kazala je da su dokazi koje je iznijela podnositeljica tužbe bili smatrani vjerodostojnima i pouzdanima, ali nakon gotovo deset godina sjećanja očevidaca su izblijedjela.

"Provevši obuhvatnu analizu onoga što je utvrđeno tijekom preliminarne istrage, zaključila sam da dokazi nisu dovoljno čvrsti da budu temelj za podizanje optužnice", rekla je novinarima.

Assange (48) niječe sve optužbe, iznesene prvi put 2010.

Na odluku o odustajanju od istrage može se podnijeti žalba.

Assange se nalazi u britanskom zatvoru do saslušanja u veljači o izručenju SAD-u koji ga traži zbog 18 točki optužnice uključujući urotu u cilju hakiranja vladinih računala i kršenje zakona o špijunaži.

Prije toga proveo je sedam godina u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj. Uhićen je u travnju i služi zatvorsku kaznu jer se nije pojavio na sudu koji ga je pustio na slobodu uz jamčevinu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara