Švedska policija uhitila novog osumnjičenika za ubojstvo Lindh

Švedska policija uhitila novog osumnjičenika za ubojstvo Lindh

ŠVEDSKA policija uhitila je novog osumnjičenika za ubojstvo ministrice vanjskih poslova Anne Lindh i pustila na slobodu dosadašnjeg glavnog osumnjičenog Pera Olofa Svenssona, izjavila je u srijedu državna odvjetnica Agneta Blidberg.

Novi osumnjičenik uhićen je u srijedu ujutro. Blidberg ga nije željela identificirati u javnosti niti je iznijela bilo kakve druge potankosti. Prema njezinim riječima, vlasti imaju "opravdane osnove" vjerovati da je ta osoba umiješana u ubojstvo.

Policija je pozvala ljude koji možda imaju neke informacije o ubojstvu da nazovu posebno otvorene telefonske linije.

Oslobođeni Per Olof Svensson (35), koji je bio u pritvoru više od tjedan dana, jako je sličio na osobu koju su snimile kamere u robnoj kući NK u Stockholmu kada je nožem napadnuta Anna Lindh. Međutim, policija nikad nije rekla kakve ima dokaze protiv njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministrica je preminula 11. rujna, dan nakon napada, i njezina je smrt šokirala naciju.

Još uvijek progonjena neriješenim ubojstvom premijera Olofa Palmea 1986. godine, policija pod velikim pritiskom pokušava naći ubojicu. A on je posljednji put viđen kako bježi iz robne kuće nakon što je ostavio za sobom nož i jaknu.

Policija ne vjeruje da je napad bio planiran i nije sigurna da je politički motiviran, iako je izvršen samo tri dana prije referenduma na kojem su Šveđani glasovali o usvajanju eura. Lindh je gorljivo zagovarala zamjenu švedske krune jedinstvenom valutom.

Drugi je osumnjičenik uhićen "bez incidenta", priopćila je policija.

List "Dagens Nyheter" nije objavio pojedinosti, dok je senzacionalistički dnevnik "Expressen" prvotno prenio da je prvi osumnjičeni oslobođen zbog nedostatka dokaza.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara