Švedska se vraća nuklearnom programu: Najavljena gradnja novih reaktora

Tekst: S.C.H.
Foto: Wikipedia


PARLAMENT Švedske "tankom" je većinom izglasao odluku o zamjeni dosadašnjih starih nuklearnih reaktora novima, koju je predložila vlada, čime je najavljena promjena dosadašnje politike prema nuklearnoj energiji u toj zemlji.

Još 1980. godine Švedska je na referendumu odlučila do 2010. godine zatvoriti svih 10 postojećih nuklearnih reaktora u tri nuklearne elektrane, koji zemlji osiguravaju 50 posto potrebne električne energije. U kasnijim je godinama ta odluka ukinuta.

Danas izglasana odluka, koja je osigurana s tek dva glasa prednosti, omogućava postupnu zamjenu dotrajalih reaktora novima i efikasnijima, koji moraju biti izgrađeni unutar istih elektrana, a njihov broj neće smjeti prijeći deset, koliko ih ima i danas.

Odlukom nisu zadovoljni zastupnici opozicijske Socijaldemokratske partije, stranke lijevog centra, koji su već najavili da imaju namjeru ukinuti odluku kada osvoje vlast na rujanskim parlamentarnim izborima. Protivljenje su izrazili i članovi organizacije "Greenpeace", koji su odluku švedskog parlamenta okarakterizirali kao "neodgovornu", optuživši zastupnike da "prijetnju nuklearne opasnosti ne uzimaju ozbiljno i ne shvaćaju mogućnosti obnovljivih izvora energije".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara