Švedski neonacist optužen za ratne zločine počinjene u odori HVO-a

ŠVEDSKI neonacist Jackie Arkloev, osuđen zbog ubojstva dvojice policajaca, optužen je za ratne zločine koje je navodno počinio 90-ih godina u BiH gdje se borio kao dragovoljac HVO-a, objavilo je u petak državno tužiteljstvo u Stockholmu.

Jackie Arkloev, naturalizirani Šveđanin rođen u Liberiji 1973., optužen je za ratne zločine, uključujući zlostavljanje i mučenje bošnjačkih zatočenika u logorima HVO-a Gabela i Grabovina godine 1993. kada se borio kao dragovoljac u redovima HVO-a, kazala je za Švedski radio tužiteljica Lise Tamm.

Arkloev već izdržava kaznu doživotnog zatvora na koju je osuđen zbog zločina koji je potresao mirnu Švedsku - ubojstva dvojice policajaca 1999., nakon pljačke banke u kojoj je sudjelovao s još dvojicom neonacista i "Hells Angelsa", Tanyem Olssonom i Andreasom Axelssonom.

Arkloev je u BiH 1995. osuđen na 13 godina zatvora zbog ratnih zločina a ta kazna mu je kasnije smanjena na osam godina. Upućen je na izdržavanje kazne u KPD Zenica, no nakon sedam tjedana provedenih u zeničkom zatvoru, što je opisao kao najteže životno iskustvo, švedske vlasti su od vlasti Federacije BiH zatražile njegovo izručenje, uz jamstvo da će zatvorsku kaznu izdržavati u njihovom zatvoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dolaskom u zračnu luku u Stockholmu Arkloev je pod nerazjašnjenim okolnostima pušten, navodno su u postupku izručenja švedske vlasti optužbe iz BiH odbacile zbog nedostatka dokaza.

Nakon što je 1999. uhićen i osuđen zbog ubojstva policajaca, pod pritiskom brojne bošnjačke dijaspore u Švedskoj i na traženje vlade u Sarajevu švedsko pravosuđe ponovo otvara istragu o njegovim zločinima u ratu u BiH.

Prva istraga ponovo je završila zaključkom o nedostatku dokaza, no nakon nastavka pritisaka 4. siječnja ove godine otvorena je nova istraga s novim dokazima, koja je rezultirala podizanjem optužnice. "Nova optužnica temelji se na novim iskazima svjedoka", rekla je novinarima tužiteljica Lise Tamm.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara