Švedski znanstvenici nagrađeni za cjepivo protiv kolere

ŠVEDSKI znanstvenici postigli su velik uspjeh u pionirskom istraživanju razvoja oralnog cjepiva protiv kolere, za što su dobili najprestižnije skandinavsko priznanje na području medicinskih znanosti nagradu Fernstrom.

Pročelnik Instituta za medicinsku mikrobiologiju i imunologiju Sveučilišta u Goeteburgu Jan Holmberg primit će novčanu nagradu u iznosu od 134.000 dolara na svečanosti koja će se održati 3. studenoga na Sveučilištu Lund.

Holmgren je istraživanje zajedno s kolegama počeo sedamdesetih. Uspjeli su pronaći učinkovito oralno cjepivo koje se već koristi u oko 50 zemalja diljem svijeta.

Kolera predstavlja velik problem u mnogim afričkim zemljama, u Aziji i Latinskoj Americi. Najčešći izvor kolere su hrana i voda zaražene bakterijom vibria cholerae, koja se najčešće javlja nakon velikih nesreća, poput snažnih potresa ili vremenskih nepogoda.

Znanstvenici se nadaju da bi cjepivo moglo pokazati dobre rezultate u liječenju AIDS-a i tuberkuloze, te u liječenju autoimunih bolesti poput multiple skleroze, reumatoidnog artritisa i dijabetesa.

Nagrada Fernstrom dodjeljuje se od 1978., kada je brodovlasnik Eric K. Fernstrom osnovao zakladu za promociju medicinskih znanstvenih istraživanja na sveučilištu Lund.

xmh ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara