Švedski znanstvenici nagrađeni za cjepivo protiv kolere

ŠVEDSKI znanstvenici postigli su velik uspjeh u pionirskom istraživanju razvoja oralnog cjepiva protiv kolere, za što su dobili najprestižnije skandinavsko priznanje na području medicinskih znanosti nagradu Fernstrom.

Pročelnik Instituta za medicinsku mikrobiologiju i imunologiju Sveučilišta u Goeteburgu Jan Holmberg primit će novčanu nagradu u iznosu od 134.000 dolara na svečanosti koja će se održati 3. studenoga na Sveučilištu Lund.

Holmgren je istraživanje zajedno s kolegama počeo sedamdesetih. Uspjeli su pronaći učinkovito oralno cjepivo koje se već koristi u oko 50 zemalja diljem svijeta.

Kolera predstavlja velik problem u mnogim afričkim zemljama, u Aziji i Latinskoj Americi. Najčešći izvor kolere su hrana i voda zaražene bakterijom vibria cholerae, koja se najčešće javlja nakon velikih nesreća, poput snažnih potresa ili vremenskih nepogoda.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici se nadaju da bi cjepivo moglo pokazati dobre rezultate u liječenju AIDS-a i tuberkuloze, te u liječenju autoimunih bolesti poput multiple skleroze, reumatoidnog artritisa i dijabetesa.

Nagrada Fernstrom dodjeljuje se od 1978., kada je brodovlasnik Eric K. Fernstrom osnovao zakladu za promociju medicinskih znanstvenih istraživanja na sveučilištu Lund.

xmh ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara