Sveta Stolica: Darwinova teorija evolucije je u skladu s Biblijom

SVETA Stolica priznala je da je "teorija evolucije u skladu s Biblijom", ali iz Vatikana su poručili da se ne namjeravaju posthumno ispričati njezinom tvorcu Charlesu Darwinu. Osim toga, vatikanski ministar kulture Gianfranco Ravasi je najavio organiziranje konferencije na kojoj će se okupiti znanstvenici, teolozi i filozofi povodom 150 godišnjice objavljivanja Darwinove knjige "O porijeklu vrsta", kojom je položio temelje evolucionističke teorije.

Kršćanske crkve dugo su vremena bile u sukobu s Darwinovima učenjem zato što njegove razmišljanja proturječe kreacionizmu - doslovnom čitanju biblijskog opisa postanka prema kojem je Bog tvorac svijeta.

Anglikanci se ispričali Darwinu na 126. godišnjicu njegove smrti

Podsjećamo, Anglikanska crkva se prije tri dana, točno 126 godina nakon Darwinove smrti, službeno ispričala ocu teorije o evoluciji, nakon čega se cijela britanska javnost samo grohotom nasmijala, dok je Darwinov praunuk ispriku nazvao besmislicom.

"Charlese Darwinu, 200 godina nakon tvoga rođenja, Engleska crkva duguje ti ispriku jer te pogrešno shvatila te stoga što je naša prva reakcija bila pogrešna, podupirući druge da te još uvijek pogrešno shvaćaju", naveli su anglikanci na svojim internetskim stranicama. Nastavili su da je potrebno ispraviti pogreške predaka, koji su kritizirali Darwina 1860-tih zato što je iznio teoriju da se čovjek razvio od majmuna.

Nadalje, još je 1950. papa Pio XII ocijenio da je evolucija valjani znanstveni pristup nastavku ljudi, a to je ponovio i papa Ivan Pavao II 1996. Ravanasi je objasnio da se Katolička crkva ne namjerava ispričavati jer Darwinovu teoriju nikad nije osudila, niti je njegovu knjigu zabranila.

Najveći protivnici Darwina još uvijek su američki konzervativni protestanti

S novim katoličkim mišljenjem ne slažu se američki konzervativni protestanti, koji Knjigu postanka shvaćaju doslovce, pa se i protive nastavi biologije koja "propovijeda" Darwinovo učenje. Katolička crkva, s druge strane, biblijski postanak, prema kojem je Bog stvorio zemlju za šest dana i koje stoji u osnovi kreacionizma, doživljava kao alegoriju o načinu na koji je Bog stvorio svijet.

Zalaže se za "teističku evoluciju" po kojem se evolucija prihvaća kao znanstvena teorija i prema kojoj ne postoji razlog zašto Bog nije mogao iskoristiti evolucijske procese u stvaranju ljudske vrste. Na ovom tragu je i govor pape Benedikta XVI kojeg je održao u Parizu prošlog tjedna.

Ig.M.
Foto: Index (arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara