Svi su zgroženi: HDZ-ovci su zabili autogol, sad ih uspoređuju sa Staljinom

Svi su zgroženi: HDZ-ovci su zabili autogol, sad ih uspoređuju sa Staljinom

Foto: Damjan Tadić / Cropix

SKIDANJE imuniteta Željku Jovanoviću šokiralo je kompletnu političku scenu u Hrvatskoj. Osim, naravno, HDZ-ovce.

Vesna Pusić: Terorizira nas parlamentarna većina skupljena "s koca i konopca"

"Danas se pokazalo da je jedna parlamentarna većina, skupljena "s koca i konopca", spremna terorizirati temeljnu instituciju predstavničke demokracije u Hrvatskoj, a to je sloboda govora. Ovo što se danas u Saboru dogodilo strahovito je ozbiljna stvar, na razini ustavnog udara". izjavila je Indexu HNS-ovka Vesna Pusić.

Slične, ali još oštrije poruke, stižu i s desnice, doduše one regionalne, iz usta HDSSB-ovog Dinka Burića.

Dinko Burić: Pa što je HDZ nego zločinačka organizacija? Ovo ni Staljin ne bi učinio!

"Sramotno, strašno. To se ni kod Staljina nije događalo! Što su drugo nego kriminalna organizacija, kad su ovako popljačkali hrvatsku državu?! Uvođenje verbalnog delikta će im se obiti o glavu, otvorili su Pandorinu kutiju, koja će im se u konačnici vratiti kao bumerang", kazao je Burić.

Tvrdi da bi, sve i da uskoro nije gotov ovaj saziv Sabora, jednako žestoko, ako ne i brutalnije, u parlamentu napadao HDZ-ovce. "Sloboda govora jedino je oružje zastupnika u Hrvatskom saboru. Naravno da ću tamo i dalje govoriti o organiziranom kriminalu, pljački i korupcije, kojima je HDZ sinonim", dodao je Burić za Index.

Neka skinu imunitet Mladenu Bajiću!

Predlaže da, kao i Jovanoviću, isto naprave i glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad je zatražio skidanje imuniteta Sanaderu, Bajić se kod određivanja pritvora pozvao na članak Kaznenog zakona o udruživanju u zločinačku organizaciju. Vrijeme je da krenu i na njega, koji ih je također proglasio zločinačkom organizacijom", zaključio je Burić.

Šef Hrvatskih laburista Dragutin Lesar tvrdi da je danas izvršen udar na ustavni poredak Republike Hrvatske.

Lesar: Ne mogu komentirati ovu odluku HDZ-a, to nije političko nego medicinsko pitanje

"Ako imunitet vrijedi za nešto, vrijedi za slobodno izgovorenu riječ, a ne za kaznena djela mita, korupcije i ratnog zločina", izjavio je Lesar.

Na upit da komentira koji su HDZ-u bili politički motivi za ovu odluku, poručio je da na to ne može odgovoriti s političkog aspekta. "To je medicinsko pitanje, a za to nisam dovoljno stručan", kazao je šef Laburista.

Pupovac: Jovanović, za razliku od Đakića, nije prekršio zakon svojom retorikom

Milorad Pupovac, šef HDZ-ovog koalicijskog partnera SDSS-a, tvrdi da se ne slaže s Jovanovićevom kvalifikacijom da je HDZ zločinačka organizacija, ali ipak smatra da mu zbog toga nisu smjeli skinuti imunitet. "Jovanović nije prekršio zakon, za razliku od nekih koji su digli ruku za skidanje njegovog imuniteta, koji su se koristili nedopuštenom retorikom poticanja nacionalne mržnje, netolerancije i isključivosti. To je po službenoj dužnosti kazneno djelo", kazao je Pupovac, te potvrdio da pritom misli i na Josipa Đakića, šefa Hvidre i HDZ-ovog zastupnika.

"Jovanović je to što je govorio, govorio u Saboru i izvan Sabora. Ali on je zastupnik i kada jeste u Saboru i kada nije. Nije zastupnik kada sanja, ali kada govori, onda je to njegovo zastupničko pravo. To je njegovo oruđe, drugog nema", kazao je Pupovac, ali i dodao da jezik kojim se služi Jovanović smatra neprimjerenim SDP-u.

Josipović: Mislim da to nije dobra odluka

Ivo Josipović također je stao na stranu oporbe. Tvrdi da HDZ u slučaju skidanja imuniteta Jovanoviću nije donio dobru odluku. "Unesen je priličan debalans u politički život. Sada se postavlja pitanje jednakog postupanja prema zastupnicima, ograničit će im se zakonska sloboda da se tvrđim riječima bore za svoja politička stajališta", kaže Josipović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara