Švicarci na referendumu izglasali zakon koji bi mogao puno pomoći brojnim Hrvatima

Švicarci na referendumu izglasali zakon koji bi mogao puno pomoći brojnim Hrvatima

Foto: Hina

ŠVICARCI su na jučerašnjem referendumu odobrili lakše odobravanje državljanstva useljenicima treće generacije, unatoč antimuslimanskoj kampanji populističke desnice.

Više od 60% glasača i većina kantona glasovala je za takvu odluku, koju su podržavale sve veće stranke i vlada, izuzev Švicarske narodne stranke (SVP) koja je poznata po antiimigrantskim stavovima.

"Ti mladi ljudi su integrirani i oni pripadaju ovdje", rekla je ministrica pravosuđa Simonetta Sommaruga na konferenciji za novinare. Dodala je da bi se novosti mogle implementirati u sljedećih 12 mjeseci, piše Swissinfo.

Tijekom kampanje govorilo se da bi se ljudima koji su sa zemljom djedova povezani samo turistički trebalo olakšati dobivanje državljanstva.

Nakon reforme, tražitelji državljanstva stari između 9 i 25 godina bit će pošteđeni dugih ispitivanja od strane kantonalnih i lokalnih vlasti. Tražitelji moraju imati pet godina školovanja u Švicarskoj i važeću prebivališnu dozvolu. 

Ova bi odluka mogla utjecati i na nepoznat broj Hrvata. Naime, poznato je da priličan broj Hrvata generacijama živi i radi u Švicarskoj. No, nije poznato koliko će ih imati pravo iskoristiti ovu mjeru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara