Švicarci odbili dati prednost svojim nad međunarodnim zakonima

Švicarci odbili dati prednost svojim nad međunarodnim zakonima
Ilustracija: 123rf

ŠVICARCI su na referendumu u nedjelju odbili prijedlog da se švicarskom zakonu da prednost pred međunarodnim zakonima i sporazumima, prenosi BBC. 

Nepotpuni rezultati pokazuju da je 67 posto birača glasalo protiv i 33 za taj prijedlog, objavila je državna televizija SRF. 

Kritičari tog prijedloga tvrdili su kako bi se time naštetilo ugledu Švicarske u svijetu. 

Velik udarac za desnicu

Ovakvi rezultati velik su udarac za desnu Švicarsku narodnu stranku (SVP) koja je započela tu inicijativu i koja godinama predlaže slabije odnose s Europskom unijom i ograničavanje imigracije, piše BBC. 

"Ovo je velik poraz", rekla je Celine Amaudruz, potpredsjednica te stranke koja je najveća u Federalnoj skupštini. 

Prijedlog SVP-a uzdrmao je cjelokupni švicarski politički spektar jer je mogao ugroziti odnose s Europskom unijom, pa čak i s Ujedinjenim narodima, zaključuje BBC.

Švicarci su u nedjelju odlučivali i o tome treba li dati poticaje stočarima koji svojim kravama ne režu rogove, no taj su prijedlog odbacili. 

Prihvatili su pak prijedlog da se osiguravajućim kućama da mogućnost da prikupljaju informacije o mogućim prevarama s osiguranjem.

Radi se o zakonu što ga je u ožujku predložila savezna vlada, a koji predviđa posebne ovlasti prikupljanja informacija o 'lažnim bolesnicima', a posebice "tajno promatranje" ljudi za koje se sumnja da varaju sustav. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara