Švicarska izvozi sve manje satova

Švicarska izvozi sve manje satova
Foto: 123rf

VRIJEDNOST švicarskog izvoza satova u prošloj je godini porasla 2,4 posto zahvaljujući dobrim rezultatima u nekoliko istočno-azijskih zemalja koji su kompenzirali 11,4-postotni pad prodaje u nemirima pogođenom Hong Kongu, objavilo je udruženje švicarske industrije satova.

Hong Kong, najveće tržište švicarskih satova i regionalni distributivni centar za luksuznu robu, ponovo je bio zaslužan za 12,3 posto švicarskog globalnog izvoza satova čija je vrijednost u prošloj godini dosegnula 21,7 milijardi švicarskih franaka (22,3 milijarde dolara), objavilo je udruženje.

"Hong Kong je teško je pogođen prosvjedima koji se tamo održavaju od lipnja", navodi se u priopćenju toga udruženja. 

Smanjio se broj satova

Iako je vrijednost izvoza porasla, količinska prodaja satova na inozemnim tržištima smanjila se više od 13 posto, na 20,6 milijuna komada, spustivši se na razinu s početka 1980-ih godina.

Prošlogodišnje povećanje izvoza gotovo je isključivo generirano većom prodajom vrlo skupih satova, uključujući mehaničke i satove od plemenitih metala koji se prodaju po cijeni većoj od tri tisuće franaka.

Švicarski proizvođači u segmentu jeftinijih kvarcnih i satova od čelika bilježili su pak slabiju prodaju.

Najviše je prošle godine porasla prodaja švicarskih satova u Japanu, Kini, Singapuru, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama. Na europskim je tržištima stagnirala.

Među najvećim izazovima u budućem poslovanju u udruženju izdvajaju snažan franak, političku paralizu u Hong Kongu, predsjedničke izbore u SAD-u i epidemiju koronavirusa u Kini.

Prema odvojenim podacima carinske uprave objavljenim u utorak, Švicarska je u 2019. zabilježila pad ukupnog izvoza i uvoza, i to za 1,2, odnosno jedan posto u odnosu na godinu ranije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara