Nakon najave Švicaraca da će zaustaviti rast, franak pao na 6,68!

Nakon najave Švicaraca da će zaustaviti rast, franak pao na 6,68!

Foto: SNB.ch

HRVATSKA NARODNA BANKA na stranicama je objavila novu tečajnu listu koja će vrijediti od sutra. Iako su se vi pribojavali da će franak još narasti, a tome u prilog išlo je i jučerašnje kretanje odnosa eura i dolara, franak je pao na 6,68! Očito je najava Švicarske narodne banke imala veze s promjenom tečaja, jer su i analitičari uvjeravali da će još danima franak rasti, te da bi se tek nakon nekog vremena trebao spustiti.

> Jurčić: Švicarci će stopirati divljanje švicarskog franka

SNB: Jaki franak nije dobar niti za švicarsko gospodarstvo

Švicarska narodna banka jutros je priopćila kako će poduzeti mjere da zaustavi rast svoje valute za koju kaže da u ovom trenutku iznimno precijenjen.

U priopćenju objavljenom na stranicama SNB-a stoji kako franak svojom snagom prijeti i njihovom gospodarstvu te povećava rizik za stabilnost cijena u zemlji. "Švicarska narodna banka neće tolerirati kontinuirano stezanje monetarnih uvjeta, zbog toga poduzima mjere protiv jakog franka", dodaje SNB te pojašnjava:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mjere stupaju odmah na snagu, SNB namjerava Libor u iduća tri mjeseca zadržati što bliže nuli, na rasponu od 0,00 do 0,25, a trenutno je 0,75. U isto vrijeme banka će značajno povećati likvidnost franka na tržištu tijekom sljedećih nekoliko dana. Namjerava povećati bankovne depozite od trenutnih 30 milijardi franaka na 89 milijardi. Na snagu odmah stupaju i još neke mjere", navodi banka u priopćenju.

SNB navodi kako se od njihove prošle kvartalne procjene stanje u svjetskom gospodarstvu pogoršalo. "U isto vrijeme došlo je ubrzanog rasta franka, pogotovo u posljednjih nekoliko tjedana čime su se i izgledi za naše švicarsko gospodarstvu pogoršali", dodaju te zaključuju "kako će i dalje pozorno pratiti kretanja na stranom deviznom tržištu te ako će biti potrebno poduzeti daljnje mjere protiv snage švicarskog franka".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara