Švicarska optužila trojicu Nijemaca za industrijsku špijunažu i krađu poslovne tajne

Švicarska optužila trojicu Nijemaca za industrijsku špijunažu i krađu poslovne tajne
Screenshot: YouTube
 
SPOR oko tajnosti podataka između Švicarske i Njemačke dobio je novi zaplet kada su tužitelji u Zurichu optužili trojicu Nijemaca zbog industrijske špijunaže i kršenja bankarske tajne, prenose u srijedu mediji.
 
Tužitelji tvrde da je trojka proslijedila dokumente njemačkim sudovima i vlastima, prenijelo je nekoliko švicarskih i njemačkih medija pišući o najnovijem nastavku spora između švicarske bankarske tajne i njemačkog obračuna s izbjegavanjem plaćanja poreza.
 
Švicarske vlasti smatraju da se radi o krađi poslovne tajne
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Taj je slučaj iskrsnuo iz pravnog spora između privatne švicarske banke J.Safra Sarasin i vlasnika lanca njemačkih ljekarni Erwina Muellera. Njemački sud je prošle godine odlučio da banka Muelleru mora platiti 50 milijuna odštete zbog lošeg investicijskog savjetovanja.
 
Njemačka je godinama dobivala pojedinosti o tajnim bankarskim računima Nijemaca u Švicarskoj koji su, tvrdi Berlin, služili izbjegavanju plaćanja poreza. Švicarske vlasti smatraju da se radi o krađi poslovne tajne.
 
Švicarska, najveći centar za čuvanje novca iz inozemstva, ove će godine postupno ukinuti bankarsku tajnu, a već sada dijeli informacije o računima sa stranim poreznim agencijama. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara