Švicarska predsjednica pozvala da se svećenike zlostavljače stavi na "crnu listu"

Švicarska predsjednica pozvala da se svećenike zlostavljače stavi na "crnu listu"

Tekst: I.Ka.
Foto: AFP

ŠVICARSKA predsjednica Doris Leuthard je danas za lokalni dnevnik rekla da bi sve svećenike koji su seksualno zlostavljali maloljetnike trebalo staviti na "crnu listu" i na taj način im zabraniti bilo kakav budući rad s djecom. "Važno je da pedofilima, bez obzira jesu li svećenici, učitelji ili su na bilo kakav drugi način bili u doticaju s djecom, bude zabranjeno približavanje djeci", rekla je Leuthard za Le Matin Dimanche.

Poziv švicarske predsjednice objavljen je tjedan dana nakon što je švicarski svećenik Martin Weller, član švicarske biskupske konferencije, pozvao da se uvede međunarodni registar katoličkih svećenika koji su seksulano zlostavljali djecu.

I Nizozemci za pooštravanje zakona

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nizozemski ministar pravosuđa Ernst Hirsch Ballin je dodao kako slučajevi seksualnog zlostavljanja djece ne bi trebali ići u zastaru. Prema njegovu mišljenju, pedofili bi morali odgovarati za svoja nedjela bez obzira na njihove godine i kad je zločin počinjen. Ukidanje zastare za slučajeve pedofilije imat će potporu u nizozemskom parlamentu.

Prema sadašnjem zakonu, progon pedofila je u Nizozemskoj ograničen na 20 godina nakon što žrtva navrši 18 godina. Ukidanje zastare je, prema riječima nizozemskoga ministra pravosuđa koji potječe iz kršćanskih demokrata, nužno jer se žrtve zlostavljanja jako često odlučuju na otkrivanje zločina u kasnim godinama.

O ukidanju zastare raspravljaju i u Njemačkoj gdje je ministrica za školstvo Annette Schavan nedavno zatražila produljenje roka zastare s dosadašnjih 10 godina nakon žrtvina napunjenja 18 godina.

Najnoviji slučajevi seksualnog zlostavljanja odnose se na zločine počinjene u 50-im i 60-im godinama prošloga stoljeća.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara