Švicarske banke Meksiku vraćaju "prljavi novac"

ŠVICARSKA će morati predati Meksiku 74 milijuna dolara sa zamrznutih bankovnih računa brata bivšeg meksičkog predsjednika Carlosa Salinasa de Gotarija. Novac s računa Raula Salinasa vraća se u Meksiko zbog Gotarijevog kriminalne prošlosti, navode švicarske vlasti.

Raul Salinas, koji je bio dužnosnik u administraciji svog brata od 1988. do 1994. godine, poriče bilo kakvu povezanost s kriminalom. Međunarodni kazneni sud 1995. godine mu je zamrznuo više od 110 milijuna dolara na računima u švicarskim bankama, nakon istrage koja je, prema sudu, jasno indicirala na to da je novac zarađen prodajom droge.

Salinas je odslužio deset godina u meksičkom zatvoru, zbog optužbi da je isplanirao ubojstvo svog šogora, Jose Francisco Ruiz Massieua. Pušten je 2005. nakon što mu je sud za žalbe poništio presudu, prenosi BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon puštanja iz zatvora priznao je da se obogatio za vrijeme predsjedničkog mandata svog brata, ali je isto tako naglasio kako njegovi inozemni bankovni računi nisu ilegalni. Bivši predsjednik Carlos Salinas nikad nije optužen za povezanost s tim slučajem te poriče da je uopće i znao za taj novac.

B.V.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara