Švicarsko tužiteljstvo pokreće istragu o letovima CIA-e

Švicarsko ministarstvo pravosuđa i uprave pokrenulo je istragu o prelijetanjima CIAinih zrakoplova koji su preko Švicarske tajno prevozili osobe optužene za terorizam, rekao je u petak glasnogovornik tužiteljstva Hansjuerg Mark Wiedmer.

Glasnogovornik je objasnio da postoji sumnja da je strana država izvela nezakonite djelatnosti na švicarskom teritoriju.

Ministarstvo pravosuđa i uprave tri tjedna traži objašnjenja o mogućim nezakonitim aktivnostima i ovog je tjedna pokrenulo proceduru zbog utemeljene sumnje, precizirao je Wiedmer.

Jedno švicarsko parlamentarno povjerenstvo je u utorak pokrenulo istragu o tim letovima CIA-e kako bi do siječnja dobilo informacije kojima raspolaže vlada o poduzetim postupcima i mogućoj upletenosti švicarskih obavještajnih službi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Švicarska je 27. studenoga tražila od Sjedinjenih Država objašnjenja za 27 nadlijetanja svog teritorija koje su između 2003. i 2004. izveli američki zrakoplovi.

Sve su utemeljenije sumnje da je CIA tajnim letovima preko Europe u druge zemlje prevezla uhićene islamističke teroriste.

(Hina) xtm ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara