Svih 11 američkih diplomata potjerano iz Bjelorusije

JEDANAEST američkih diplomata napustilo je Bjelorusiju nakon što su usred diplomatskih napetosti između Washingtona i Minska proglašeni "persona non grata".

Naime, Bjelorusija je u srijedu naredila da zemlju napuste 10 od 11 diplomata koliko ih ima u veleposlanstvu. Za izvršenje naredbe dato im je 72 sata. Danas je svih 11 napustilo zemlju, potvrdio je djelatnik američkog veleposlanstva za AP koji je želio ostati anoniman jer nema dozvolu za obraćanje medijima.

Ovim potezom američko veleposlanstvo je spalo na samo četiri djelatnika dok ih je na početku godine bilo 35. Veleposlanik SAD napustio je zemlju u ožujku nakon što je Bjelorusija povukla svog veleposlanika iz Washingtona.

State Department je upozorio Bjelorusiju da može zatvoriti bjelorusko veleposlanstvo u Washingtonu i konzulat u New Yorku, kao i vlastito veleposlanstvo u Minsku. Washington je, naime, najžešći kritičar politike bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka na kojeg vrše pritisak da pusti političke zatvorenika ili prihvati sankcije.

Posljednjih mjeseci odnos dviju zemalja se pogoršao, uglavnom zbog sankcija koje SAD nameću na preradu nafte i rad kemijskih tvrtki. Nije pomoglo ni ograničavanej putovanja predsjedniku i njegovim visokim vladinim dužnosnicima. Sankcije bi trebale kazniti Lukašenka kojeg se smatra "posljednjim diktatorom Europe".

J.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara