Svijeće i bijele ruže na Cvjetnom trgu: "Sanader, Mesić, Bandić, Petrač i Zagorec su jedna obitelj"

Svijeće i bijele ruže na Cvjetnom trgu: "Sanader, Mesić, Bandić, Petrač i Zagorec su jedna obitelj"

NA CVJETNOM trgu su se, u znak prosvjeda protiv mafijaških ubojstava i nasilja u Zagrebu i Hrvatskoj, od 18 sati, počeli okupljati brojni građani, koji u miru i tišini pale svijeće i nasred trga polažu bijele ruže.

Na trgu se okupilo nekoliko stotina ljudi. Među prvima su svijeće zapalili novinar HTV-a Robert Zuber te izbornik hrvatske vaterpolo reprezentacije Ratko Rudić.

Prosvjedu su se pridružila i brojna poznata lica - Iva Majoli, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, Tonino Picula, povjesničar Josip Jurčević, Zoran Milanović, Jozo Radoš, Zdenko Duka, Dragan Jurilj, Sunčica Lalić te čitav niz poznatih osoba i novinara.

Oko 18.40 sati, održana je minuta šutnje. Prosvjednicima se dijeli letak, na kojem se nalaze lica Ive Sanadera, Ive Pukanića, Stipe Mesića, Hrvoja Petrača, Milana Bandića, Nikice Jelavića, Slobodana Ljubičića i Vladimira Zagorca. Nepotpisani autor letka ispod njihovih je lica napisao kako oni čine "jednu obitelj".

Prosvjed bez "uniformi"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zgrožena sam. Ne mogu vjerovati da je Ivana Hodak likvidirana na tako prostački način. Nadam se da će nova imena nešto promijeniti", rekla nam je koordinatorica Autonomne ženske kuće Neva Tolle, aludirajući na jučerašnje smjene u Sanaderovoj vladi i Ravnateljstvu policije.

Također je rekla da ako se "nekoliko tisuća građana moglo spontano okupiti na prosvjedu za stojedinicu, onda su to mogli učiniti i sada". Tolle drži da današnje društvo više nije osjetljivo na probleme s kojima se svakodnevno suočava.

Na mirnom prosvjedu koji je završio oko 19.30 sati nije se mogla primijetiti policija jer je navodno Branko Peran, načelnik PU zagrebačke, zapovjedio da prosvjed nadziru policajci u civilu.

Prosvjed protiv mafije i nasilja u Hrvatskoj održan je i u ostalim hrvatskim gradovima poput Splita gdje se mirnom prosvjedu priključio i splitski gradonačelnik Ivan Kuret.

D.M./Ig.M.
Foto: V.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara