Svijet na rubu nove i teže krize: "Mogući su socijalni nemiri u Europi"

Svijet na rubu nove i teže krize: "Mogući su socijalni nemiri u Europi"

Ilustracija: AFP

MEĐUNARODNA organizacija radnika (ILO) je upozorila da je svjetska ekonomija na rubu nove i teže recesije koja bi mogla dovesti do socijalnih nemira.

Kažu kako će biti proći najmanje pet godina kako bi se zaposlenost u zemljama u razvoju vratila na brojke prije krize. Upozoravaju da u 45, od 118 država koje su promatrali, raste mogućnost od socijalnih nemira. U svojem izvještaju za 2011. godinu iz ILO-a upozoravaju da je zaustavljanje globalnog oporavka "dramatično utjecalo" na tržišta rada, piše BBC.

Potrebno 80 milijuna novih radnih mjesta

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako bi se u dvije godine vratili na razinu prije krize trebalo bi otvoriti 80 milijuna novih radnih mjesta, a novi pokazatelji i zaustavljanje rasta pokazuju da će se doći do tek polovine tih poslova. "Došli smo do trenutka istine", kazao je Raymond Torres iz ILO-a te dodao kako imamo još malo šanse za izbjegavanje recesije "sa dvostrukim dnom" u zapošljavanju. Izmjerili su i da je veća mogućnost od izbijanja socijalnih nemira u Europi i Arapskim zemljama.

S druge strane, OECD je izračunao kako će eurozona ove godine ekonomski rasti za 1,6 posto, dok će sljedeće godine taj rast biti samo 0,3 posto. U svibnju su prognozirali rast od 2 posto u obje godine. Snizili su najavu rasta i za SAD na 1,7 posto u 2011. te 1,8 posto u 2012. godini. Radije se očekivao rast od 2,6 i 3,1 posto.

Traži se brza reakcija svjetskih vođa

Organizacija je pozvala vođe država G20, koji se sastaju u četvrtak i petak, da djeluju brzo. Smatraju da vođe trebaju raditi na povratku povjerenja i uvođenju politika koje će dovesti do dugoročne fiskalne stabilnosti. Pozvali su i države eurozone da smanje kamate.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara