Svijet je u prvoj polovici godine bio pošteđen velikih prirodnih nepogoda

Svijet je u prvoj polovici godine bio pošteđen velikih prirodnih nepogoda
Foto: EPA

PREMA izvještaju osiguravateljske kompanije Munich Re nakon turbulentne i olujne 2017. svijet je tijekom prve polovice ove godine uglavnom pošteđen većih prirodnih katastrofa. 

Vodeća svjetska osiguravateljska kompanija Munich Re objavila je podatke prema kojima je u razdoblju između početka siječnja do kraja lipnja ove godine šteta prouzročena prirodnim nepogodama na globalnoj razini iznosila 33 milijarde eura, što je manje od dugoročnog prosjeka.

"Mogli bismo to nazvati zatišjem nakon oluje", komentirao je u srijedu podatke Ernst Rauch, šef odjela za geološka i klimatska istraživanja kompanije Munich Re. 

Ta je šteta znatno niža s obzirom na prosjek podataka, posebice u odnosu na vremenski nestabilnu i olujnu 2017. godinu. Tijekom prošle godine samo su Karibi i Sjedinjene Američke Države pretrpjeli tri veća uragana koji su rezultirali štetama u visini stotina milijardi dolara.

Najveće olujno nevrijeme u 2018. nazvano David prouzročilo je u siječnju ove godine štetu u iznosu od 2,7 milijardi dolara, a pogodilo je Irsku, Veliku Britaniju, sjevernu Francusku, zemlje Beneluksa i Njemačku. 

Osiguravateljska kompanija Munich Re redovito šalje izvještaje o prirodnim nepogodama diljem svijeta. Zadnji put prva polovica godina bila je tako mirna 2005. godine. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara