Svijet osudio pokolj u Orlandu: "Barbarski i gnjusni zločin, ali teror i mržnja neće nas promijeniti"

Svijet osudio pokolj u Orlandu: "Barbarski i gnjusni zločin, ali teror i mržnja neće nas promijeniti"

Foto: Hina

BROJNI čelnici država i vlada osudili su najgori masovni pokolj u povijesti Sjedinjenih Država u kojemu je 50 osoba ubijeno i 53 ranjene u gay klubu u Orlandu, na Floridi koji je, navodi agencija AMAQ, povezan sa skupinom Islamskom državom a počinio ga je "borac IS-a".

Francuski predsjednik Francois Hollande je u priopćenju "s užasom osudio pokolj (...) i izražava punu potporu Francuske i Francuza američkim vlastima i narodu u toj kušnji".

Britanski premijer David Cameron je na Twitteru poručio da je "užasnut vijestima o noćašnjem pokolju u Orlandu. Moje su misli sa žrtvama i s njihovim obiteljima".

Papa Franjo je preko svog glasnogovornika Federica Lombardija rekao da je "strašan pokolj koji se dogodio u Orlandu u kojemu su stradale mnoge nedužne žrtve, potaknuo (...) duboki osjećaj gnušanja, osude, boli i uznemirenosti zbog još jedne pojave smrtonosnog ludila i bezumne mržnje".

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u priopćenju Kremlja ocijenio da je riječ o "barbarskom zločinu" i izrazio sućut obiteljima žrtava.

Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a, u priopćenju je izrazio solidarnost s "LGBT zajednicom i s američkim narodom", rekavši da "nas teror i mržnja neće promijeniti. Članice NATO-a i dalje će biti ujedinjene u borbi protiv terorizma".


Talijanski premijer Matteo Renzi je na Twitteru izrazio "solidarnost i potresenost talijanske vlade gnusnim pokoljem u Orlandu, na Floridi. Naše srce je s našom američkom braćom".

Španjolski premijer Mariano Rajoy je na istoj društvenoj mreži "oštro osudio gnusni napad u Orlandu. Zajedno ćemo se i dalje boriti za slobodu, protiv mržnje i barbarstva. Španjolska je uz SAD".

Ašraf Gani, predsjednik Afganistana, odakle je obitelj osumnjičenika za pokolj Omara Mateena, poručio je na Twitteru da "osuđuje taj užasan napad u Orlandu i da ništa ne može opravdati ubijanje civila. Moje su misli s obiteljima, žrtvama, s američkim narodom i vladom".

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u priopćenju "u ime izraelskog naroda i vlade uputio američkom narodu izraze iskrene sućuti nakon strašnog napada na LGBT zajednicu u Orlandu".

Belgijski premijer Charles Michel je na Twitteru rekao da je "žalostan zbog gubitka tolikih nedužnih života u pokolju u Orlandu. Iskreno suosjećamo s obiteljima".

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara