Svijet strahuje od terorističkih boja za printer: Napadače na SAD otkucao član al-Qaide?

Foto: AFP

NAJVAŽNIJU informaciju koja je dovela do otkrića bombi na dva transportna zrakoplova dao je bivši pripadnik Al Qaide, izvijestili su britanski dužnosnici.

Prije dva tjedna se Jabr al-Faifi predao vlastima Saudijske Arabije. Američki dužnosnici tvrde kako je saudijski izrađivač bombi Ibrahim Hassan al-Asiri glavni sumnjivac za prošlotjedni pokušaj slanja bombi iz Jemena u SAD. Jedna od bomba se vozila u dva putnička zrakoplova dok nije pronađena u Dubaiju. Druga je skoro iz Velike Britanije krenula put sinagoga u Chicagu.

Jabr al-Faifija opisuju kao bivšeg zatvorenika američkog "logora" u Guantanamo Bayju na Kubi. Nakon što je otišao iz Guantanama prošao je rehabilitacijski program u Saudijskoj Arabiji pa se vratio borcima Al Qaide da bi se potom, prije dva tjedna, predao saudijskim vlastima. Glasnogovornik saudijskog ministra unutarnjih poslova general Mansour al-Turki je kazao da je al-Faifi kontaktirao saudijsku vladu i rekao da se želi vratiti kući pa je predaja provedena preko jemenske vlade.

Obje bombe bile sakrivene u bojama za printer i sadržavale snažan plastični eksploziv

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obje bombe, koje su trebale doći do SAD-a, bile su skrivene u bojama za printer i sadržavale su snažan plastični eksploziv PETN, koji je teško za pronaći. Američki obavještajci su Saudijca u 20-im godinama, Ibrahima Hassana al-Asirija, označili kao glavnog osumnjičenog za planiranje bombaškog napada. Tvrde kako je on glavni izrađivač bombi za jemenski ogranak Al Qaide.

"Asirijeve aktivnosti iz prošlosti i iskustvo s eksplozivima čine ga glavnim osumnjičenim", kazao je američki obavještajac. Glavni savjetnik američkog predsjednika Baracka Obame za borbu protiv terorizma John Brennan kazao je da je obje bombe napravio čovjek koji je izradio i bombe u neuspjelom napadu nad Detroitom prošlog Božića.

Sve tri bombe za taj neuspjeli napad su sadržavale PETN, a jedan od detonatora je bio gotovo jednak kao i jedan korišten u zadnjem neuspjelom napadu na SAD. "On je vrlo opasan pojedinac, netko tko je dobro istreniran i ima popriličnog iskustva", kazao je Brennan te dodao kako ga što prije treba dovesti pred lice pravde. Vjeruje se i kako je Asiri izradio bombu koju je njegov brat, Abdullah, koristio u pokušaju ubojstva šefa saudijskih obavještajaca, princa Mohammeda bin Nayifa. Princ je preživio napad u kojem se koristio PETN.

Njemačka zabranila letove iz Jemena

Strah od terorizma je zavladao i u drugim zemljama Zapada te je njemačka jučer objavila zabranu svih putnički zrakoplovnih letova iz Jemena. Već ranije su zabranili teretne letove iz te azijske države. "Sve jemenske zračne kompanije koje čete u Njemačku dobili su zabranu letenja", kazao je glasnogovornik njemačkog ministra transporta. Jemen je objavio strože mjere sigurnosti na teretnim letovima sa svojih zrakoplovnih luka. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara