Svinjarevci: Otkriveno spomen-obilježje stradalim braniteljima i civilima

U SPOMEN na petnaestoricu hrvatskih branitelja i civila pogubljenih 1991. i 1992. u srbijanskoj agresiji na Svinjarevce na vukovarskom području, čiji su posmrtni ostaci ekshumirani iz tri masovne grobnice i pojedinačnih grobnih mjesta, danas je na lokalnom groblju otkriveno spomenobilježje.

U nazočnosti brojnih mještana Svinjarevca spomen-obilježje otkrili su Anica Marinković i Josipa Ivić, unuke Marina Marinkovića i Stjepana Ivića, koji su stradali u agresiji.

Vijence podno spomen-obilježja položili su u ime predsjednika Republike njegov pomoćnik pukovnik Vlado Čulina i zapovjednik počasno-zaštitne bojne pukovnik Dragan Basić, u ime predsjednika Hrvatskog sabora zastupnik Marijan Maršić, te u ime Vlade ministar hrvatskih branitelja Ivica Pančić.

Počast žrtvama stradalim u Svinjarevcima polaganjem vijenaca odala su izaslanstva republičke Koordinacije udruga iz Domovinskog rata, Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata, Vukovarsko-srijemske županije i Mjesnog odbora Svinjarevci.

Spomen-obilježje je rad akademskog kipara Slavomira Drinkovića, a simbolizira ranjenu golubicu koja se uzdiže k nebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Takvim spomen-obilježjima Ministarstvo hrvatskih branitelja obilježava sva mjesta masovnih grobnica žrtava iz Domovinskog rata, a dosad su postavljena na mjesta masovnih grobnica u 24 mjesta diljem Hrvatske.

Po podacima Vladina Ureda za zatočene i nestale, na području Hrvatske zasad je otkriveno 136 masovnih grobnica iz kojih je ekshumirano 2.046 posmrtnih ostataka, a identificirano 1.677 osoba.

Iz masovnih i pojedinačnih grobnica ekshumirano je 3.398 osoba, od kojih je identificirano 2.831.

Na popisu nestalih još se nalaze 1.264 osobe, od kojih 488 hrvatskih branitelja, dok za još 152 poginula branitelja nije poznato mjesto pokopa.

Na području Vukovarsko-srijemske županije još nije poznata sudbina 580 osoba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara