Svinjska gripa dosad ubila 36 djece u SAD-u

Tekst: F.M.
Foto: AFP


OD IZBIJANJA svinjske gripe do 8. kolovoza 36 djece u SAD-u umrlo je od svinjske gripe, objavio je jučer Centar za kontrolu bolesti (CDC). Mnoga djeca imala su već postojeće bolesti, a neka su bila sasvim zdrava. Sve zajedno je u SAD-u od posljedica povezanih s oboljenjem od virusa H1N1 umrlo 477 ljudi, ali izvještaj CDC-a usredotočio se na djecu.

Neka su djeca bila sasvim zdrava prije oboljenja, a nakon oboljenja umrla su od bakterijskih infekcija. 36 djece bilo u dobi od dva mjeseca do 17 godina, s prosječnom dobi od devet godina.

Prerano je za prognoze

Gotovo dvije trećine njih imalo je poremećaje središnjeg živčanog sustava, kao što su cerebralna paraliza, muskularna distrofija ili probleme u razvoju. Djeca s problemima na središnjem živčanom sustavu ili s mišićima mogla bi biti posebno ugrožena bolešću, budući da im tijelo teško uspijeva čistiti dišne puteve.

Prerano je reći hoće li svinjska gripa biti smrtonosnija za djecu od sezonske gripe, naveo je ravnatelj CDC-a Thomas Frieden, dodajući kako u SAD-u od posljedica sezonske gripe svake godine umre između 50 i 100 djece. No, zasad se čini kako svinjska gripa teže pogađa djecu s kroničnim bolestima nego što je to inače slučaj kod sezonske gripe.

Rano liječenje je ključ

Broj umrlih pokazuje kako bi djecu s neurološkim problemima trebalo što prije odvesti kod liječnika ukoliko dobiju povišenu tjelesnu temperaturu, rekao je Frieden. "Liječenje u prvih 48 sati moglo bi imati velikog utjecaja na oporavak", dodao je.

Kod djece bez kroničnih zdravstvenih problema, upozoravajući znak bi mogao biti oporavljanje od gripe, ali njen naknadni povratak, popraćen visokom temperaturom. Povratak bi mogao biti povezan s bakterijskom upalom pluća.

Frieden je savjetovao kako bi djeca trebala dobiti cjepivo čim ono dođe na tržište, vjerojatno sljedeći tjedan. Zdravstveni radnici savjetovali su kako bi djeca prva trebala dobiti cjepivo, budući da se čini kako su podložniji bolesti i komplikacijama. Među prioritetima će biti i cijepljenje trudnica, budući da je kod njih rizik također velik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara