Svinjska kuga prijeti zapadnoj Europi

Svinjska kuga prijeti zapadnoj Europi
Foto: EPA

BELGIJA je potvrdila izbijanje afričke svinjske kuge što je označilo daljnje širenje bolesti koja je pogodila farme u istočnoj Europi i Kini, a sada prijeti i svinjskoj industriji u zapadnoj Europi.

Belgijska agencija za sigurnost hrane u četvrtak je rekla da je afrička svinjska kuga (ASF) zabilježena u pokrajini Etalle, blizu granice s Francuskom, nakon što je uginuće nekoliko divljih svinja potaknulo sumnju u prisutnost virusa. 

Ovo je prvi zabilježen slučaj ove bolesti u Belgiji još od 1985.

Sprečavanje širenja

Otkako su zabilježeni slučajevi porasli u istočnoj Europi, uključujući i neke zemlje članice EU-a poput Rumunjske, zemlje zapadne Europe nastoje spriječiti širenje ove bolesti koja je vrlo zarazna među svinjama i teško ju je iskorijeniti. 

Francuska je žurno reagirala na vijest o uginuću divljih svinja u Belgiji te je njihovo ministarstvo poljoprivrede obznanilo pojačan nadzor u četirima administrativnim pokrajinama koje graniče s Belgijom, kao i dodatne mjere za zaštitu svinjskih farmi i klaonica. 

Širenje virusa je u istočnoj Europi već dovelo do pokolja stotina tisuća svinja, dok su u Kini, koja je najveći svjetski proizvođač svinjetine, slučajevi doveli do zabrane prijevoza životinja i hranjenja svinja otpacima u zaraženim pokrajinama.   

EU je kolektivno drugi najveći proizvođač svinjskog mesa nakon Kine i najveći izvoznik. Većina svinjogojstva koncentrirana je u Njemačkoj, Danskoj, Francuskoj i Španjolskoj.

Najnoviji slučajevi u Europi mogli bi biti povezani s hranom koju su bacali ljudi koji su došli iz područja gdje je bolest prisutna, navodi u priopćenju belgijska agencija za sigurnost hrane.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara