Svjedok protiv Miloševića govorio o angažiranju snaga iz Srbije

SVJEDOK optužbe Džemal Bećirević u petak je na suđenju bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY) svjedočio o angažiranju vojske i zrakoplovstva iz Srbije u borbama s Armijom BiH kod Bratunca 1993. i kod Srebrenice godine 1995.

Svjedok, koji je 1992. bio tajnik Narodne obrane u Bratuncu a kasnije časnik Armije BiH, govorio je o srpskom zauzimanju tog grada u istočnoj Bosni u travnju 1992. i zločinima prema većinskom bošnjačkom stanovništvu u kojima je ubijeno više od tisuću civila.

Opisao je otpor koji su bošnjačke snage nakon toga pružale na području obližnjih sela Konjević polje, Cerska i Kamenica, na koje su snage iz Srbije izvele ofenzivu od siječnja do travnja 1993.

Svjedok je naveo da su snage koje su sudjelovale u ofenzivi dolazile iz Srbije preko mostova na Drini u Zvorniku, Bratuncu i Bajinoj Bašti uz zračnu podršku zrakoplova i helikoptera.

Nakon pada te enklave oko 10.000 stanovnika i oko 150 pripadnika Armije BiH povuklo se u Srebrenicu, rekao je Bećirević, dodajući da se u Srebrenici, u nemogućim uvjetima bez struje i vode, nalazilo oko 40.000 civila s područja koje su zauzele srpske snage.

Borbe vođene na tom području bile su niskog intenziteta sve do proljeća 1995. kada je počeo srpski napad, kazao je.

Svjedok je 11. srpnja 1995., uoči pada Srebrenice, napustio grad u koloni od 12.000 do 15.000 muškaraca koji su se probijali prema Tuzli.

Svjedok Bećirević, koji je danas odvjetnik u Sarajevu, opisao je i kako je početkom 1992. kao tajnik Narodne obrane, po nalogu Ministarstva obrane BiH, odbio JNA predati evidenciju vojnih obveznika kako bi se onemogućila mobilizacija Bošnjaka za rat u Hrvatskoj.

"Ako vi Muslimani ne želite ratovati u Hrvatskoj mi želimo pa nam predajte vojnu evidenciju za Srbe", tražili su časnici JNA i dužnosnici Srpske demokratske stranke (SDS), naveo je svjedok dodajući da je njihov zahtjev odbio.

Milošević je u protuispitivanju optužio svjedoka da je kao pripadnik Armije BiH počinio zločine prema stanovnicima srpskih sela u okolici Srebrenice, koja su po njemu "sva sravnjena sa zemljom".

Opužba je u petak počela ispitivanje novog svjedoka ratnih zločina počinjenih u okolici Zvornika u istočnoj Bosni.

(Hina) dh rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara