Svjetska banka: Hrvatska puno napravila, no pred njom još dug i mukotrpan posao

DIREKTOR Regionalnog ureda Svjetske banke Andrew Vorkink danas je na godišnjoj konferenciji u Šibeniku izjavio da je Hrvatska u približavanju EUu dosad puno napravila, ali kako ne treba kriti da je pred njom još dug i mukotrpan posao te je istaknuo da s hrvatskom Vladom odlično surađuju na trenutačno tri za ulazak u EU bitna projekta: reformi javne uprave, stvaranju pozitivnog ozračja za inozemna ulaganja i stvaranju pravednijeg socijalnog sustava.

Regionalni ured Svjetske banke za Rumunjsku, Bugarsku i Hrvatsku održao je danas u hotelskom naselju "Solaris" godišnju konferenciju na kojoj se razmatralo stanje u tim državama i kako im pomoći na putu pridruživanja Europskoj uniji. Skup je okupio stotonjak sudionika iz Svjetske banke i tih država te promatrača. Nazočni su bili ministar za europske integracije RH Neven Mimica, te šef izaslanstva Europske komisije Jaques Wunenberg.

U izjavi novinarima direktor Regionalnog ureda Andrew Vorkink rekao je i da se Hrvatska u proteklu godinu dana zadužila kod Svjetske banke za 210 milijuna dolara, a od toga je financirana izrada novih katastarskih i zemljišnih knjiga, reforma mirovinskog sustava te podizanje sigurnosti prometa i modernizacija prometnica.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neven Mimica istaknuo je da je Svjetska banka od svih međunarodnih financijskih institucija do sada pružila najveću pomoć Hrvatskoj te da se takva pomoć i dalje očekuje i to ne samo u kreditiranju i financiranju, nego i u pružanju stručne pomoći.

Tako stručnjaci Svjetske banke upravo izrađuju gospodarski memorandum Hrvatske, a on će utvrditi bilancu koristi i troškova koje će Hrvatska imati od ulaska u članstvo EU.

"Prvi rezultati su pokazali ono što smo i znali, da će kratkoročno troškovi biti veći od koristi, ali da će dugoročno korist biti mnogostruko veća", kazao je Mimica.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara