Svjetska premijera "Destina": Susret Disneyja i Dalija

NEOBIČNA i neočekivana veza između Salvadora Dalija i Walta Disneyja iznenađenje je koje je Roy Disney, glavni direktor tvrtke Walt Disney Features Animation, podario 27. međunarodnom festivalu crtanog filma u Annecyju, otvorenom početkom tjedna.

"Destino", plod mašte nadrealističnog slikara i tvorca Mickeyja Mousea, sedmominutni je kratkometražni film koji je trebao proizvesti Walt Disney, Royjev stric, a scenarij napisati Dali 1946.!

Svjetsku je premijeru doživio u Annecyju, na 27. međunarodnoj smotri crtanoga filma, zajedno s "Djecom kiše" Philippea Leclerca, animiranim filmom koji je otvorio festival.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Godine 1946., rekao je Serge Bromberg, umjetnički direktor festivala, Dali je susreo Disneyja i na um im je pala ideja da zajedno naprave film. Dali je nekoliko mjeseci radio s Johnom Henchom. Napravili su 20 sekunda animacije i velik broj crteža. No Disneyjeve su financije tada bile u jako lošem stanju, pa se od projekta odustalo. Godine 1999. Royju su dopale u ruke bilješke iz tog doba, pa je odlučio vratiti Disneyju njegovu priču".

Disneyjevu studiju u Montreuilu, koji mu je "kulturno najbliži", tada povjerava režiju "Destina", koji je doslovno poštovao bilješke supruge Walta Disneyja.

U Annecyju će se do 7. lipnja prikazati ukupno 295 filmova iz 36 zemalja, dugometražnih, kratkometražnih i spotova, među kojima i "Rugrats go wild", "Trojka iz Bellevillea" Sylvaina Chometa, "Mala vještica", još neviđeni film japanskog majstora Hayaoa Miyazakija, kao i "Horus, princ sunca" Isaoa Takahate, koji je s njim osnovao studio Ghebli.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara