Svjetska zdravstvena organizacija saziva izvanredni sastanak o koronavirusu

Svjetska zdravstvena organizacija saziva izvanredni sastanak o koronavirusu
Foto: EPA

SVJETSKA zdravstvena organizacija (WHO) sazvala je za srijedu izvanredan sastanak na kojem će stručnjaci te organizacije ocijeniti treba li zbog pojave novog virusa u Kini proglasiti međunarodno izvanredno stanje, objavio je danas WHO.

UN-ova agencija najavila je sastanak nakon što su stručnjaci potvrdili da se koronavirus može prenositi s čovjeka na čovjeka.

WHO-ov odbor za izvanredna stanja mogao bi objaviti preporuke za zdravstvene politike, a objavom međunarodnog izvanrednog stanja pozvalo bi se na globalne mjere opreza, suradnju i financiranje u suzbijanju virusa.

Simptomi slični upali pluća

Stručni tim kineske Nacionalne komisije za zdravlje potvrdio je da se dogodio prijenos novog koronavirusa s čovjeka na čovjeka te da je zaraženo medicinsko osoblje, objavila je danas kineska državna novinska agencija Xinhua.

Bolest ima simptome nalik upali pluća, uključujući povišenu temperaturu i probleme s disanjem.

Do sada je po kineskim vlastima od virusa umrlo troje ljudi i zabilježeno je ukupno 217 slučajeva zaraze virusom koji je prvi put otkriven u gradu Wuhanu u središtu zemlje početkom prosinca prošle godine.

Iz Wuhana se virus proširio na više kineskih gradova, uključujući Peking i Šangaj, a prijavljen je i četvrti slučaj van granica Kine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara