Svjetske agencije o završetku Papina posjeta Hrvatskoj

PAPA Ivan Pavao II. završio je u ponedjeljak u Zadru, svoj naporni, stoti po redu pastirski pohod, poručivši Hrvatima, koji nastoje zaliječiti ratne rane, da će im njihova hrabrost i vjera osigurati bolju budućnost, ističe američka novinska agencija AP u svom izviješću o zadnjem danu petodnevnog Papina posjeta Hrvatskoj.

AP prenosi Papine riječi zahvale "voljenom hrvatskom narodu koji me je prihvatio otvorenih ruku i srdaca".

Agencija u svom izvješću navodi da je kolona vozila u kojoj je bio Papa, na ulazu u Zadar, "prošla pored golemog postera odbjeglog generala Ante Gotovine, koji je osumnjičen za ratne zločine". AP piše da su lokalni dužnosnici skinuli sve generalove postere uoči Papina posjeta, ali da su ostavili najveći od tih postera, brineći se da bi njegovo uklanjanje izazvalo ratne veterane i nacionaliste.

Francuska agencija AFP piše da je "Zadar, namjerno ili previdom, postavio na ulazu u grad transparent s dobrodošlicom Papi ispod golemog postera generala Gotovine".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američka agencija naglašava da se u "srednjevjekovnom gradu Zadru na zgradama još vide ožiljici od metaka i minobacačkih granata iz 1991. godine, kada su lokalni Srbi pokušali pokoriti grad i spriječiti odvajanje zemlje".

Britanska agencija Reuters piše da "mnogi Hrvati, kojih je 90 posto katolika, osjećaju ponos što je Papa izabrao njihovu zemlju za svoj stoti pohod".

Reuters naglašava da je Papa tijekom svoga petodnevnog posjeta govorio u prilog hrvatskih nastojanja za ulazak u EU. Hrvatska će biti "jedina europska katolička zemlja" izvan Europske unije, nakon njezina proširenja sljedeće godine, piše Reuters.

Reuters izviještava da je ovo bio najduži Papin posjet od prošlog ljeta, kada je na putu proveo 11 dana, posjetivši Kanadu, Gvatemalu i Meksiko.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara