Najveće svjetske agencije pišu o hapšenjima Todorićevih direktora

Najveće svjetske agencije pišu o hapšenjima Todorićevih direktora

Foto: Index/WaPo

THE Associated Press (AP) i Reuters izvijestile su o policijskoj akciji koja je jučer u Hrvatskoj pokrenuta protiv bivšeg vodstva posrnulog koncerna Agrokor.

Reuters podsjeća da je Agrokor “najveći poslodavac na Balkanu”, koji zapošljava oko 60 tisuća ljudi, ali da je upravljanje njime preuzela hrvatska vlada zbog “krize likvidnosti i dugovanja”. Vlasnik Agrokora Ivica Todorić je nakon što je započela policijska akcija na svom blogu objavio da “trenutno nije dostupan ali je voljan staviti se na raspolaganje pravosuđu i parlamentarnom istražnom povjerenstvu”.

Napominje se i da je vladin povjerenik Ante Ramljak koji sada upravlja Agrokorom podnio kaznenu prijavu zbog financijskih nepravilnosti koje je otkrila revizija Agrokorova poslovanja.

AP piše da je policija pokrenula racija “u domovima osnivača najveće privatne kompanije u zemlji”, zbog istrage koja i dalje traje u vezi “financijskog kolapsa diva Agrokor”. Državno odvjetništvo je pak priopćilo da istražuje 15 ljudi iz vrha Agrokora zbog ekonomskog kriminala i prevare. Osnivač Agrokora nije bio u svom luksuznom domu, te se nagađa da je u Londonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Todorić optužuje Plenkovićevu vladu za politički progon

Ističe se da je Agrokor nakupio 5,8 milijardi eura dugova, što je šest puta više od njegove imovine, te da koncern najviše duguje ruskoj Sberbanci, čak, 1,1 milijardi eura. “Hrvatske vlasti pokušavaju spasiti Agrokor kako bi se izbjegle posljedice za gospodarstvo i spasili deseci tisuća radnih mjesta. Parlament je hitno izglasao zakon koji bi državu zaštitio od propasti velikih kompanija. Todorić je izgubio upravljačka prava, ali je ostao vlasnik Agrokora”, piše AP.

Agencija napominje da se o policijskoj akciji oglasio i Todorić na svojoj internetskoj stranici, te ju je opisao kao politički progon, odbacivši optužbe protiv sebe i svojih suradnika. Najavio je da će njegova obrana rasvijetliti neustavnost zakona u “najvećoj pljački privatne imovine u suvremenoj Europi”, za što optužuje hrvatske vlasti i premijera Andreja Plenkovića.

Plenković je pak rekao da neće komentirati policijsku istragu, te odbacio mogućnost da vlada preuzme dugove Agrokora. Navodi se i da je najmanje 300 policajaca sudjelovalo u racijama.


Aplikaciju možete downloadati na ovom linku za Android ili na ovom linku za iPhone

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara