Svjetske burze oštro pale zbog koronavirusa, posebno skliznuo dolar

Svjetske burze oštro pale zbog koronavirusa, posebno skliznuo dolar
Foto: EPA

NA SVJETSKIM su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale jer su ulagače zabrinule vijesti o širenju koronavirusa izvan Kine, a pojavljuju se i konkretni podaci o posljedicama te epidemije po gospodarstva.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 1,4 posto, na 28.992 boda, dok je S&P 500 skliznuo 1,3 posto, na 3.337 bodova, a Nasdaq indeks 1,6 posto, na 9.576 bodova.

Polovicom tjedna ti su indeksi dosegnuli nove najviše razine u povijesti, no u drugom dijelu tjedna oštro su pali jer su zaredale vijesti o širenju koronavirusa izvan Kine.

Na kruzeru Diamond Princess, koji je u karanteni u Japanu, umrlo je dvoje putnika zaraženih tim virusom, a dva su Australca, evakuirana s tog kruzera, zaražena, pa su sada u karanteni u Australiji.

Južna Koreja izvijestila je o snažnom rastu novih slučajeva koronavirusa, na više od njih 100, pri čemu najviše u četvrtom po veličini gradu Daeguu, pa su ulice u tom gradu, javljaju mediji, opustjele.

To je uznemirilo ulagače, unatoč vijestima o usporavanju širenja zaraze u Kini.

Kina je u nedjelju izvijestila kako se ukupan broj smrtnih slučajeva u kontinentalnom dijelu zemlje popeo na 2442, a broj zaraženih na gotovo 77.000.

To je sporiji rast slučajeva nego tjedan dana prije, no kineske vlasti objavile su i da se virus širi lakše nego što se prije procjenjivalo.

Prema podacima Reutersa, slučajevi koronavirusa zabilježeni su u 26 zemalja svijeta, pri čemu je umrlo 11 osoba.

„Strahovanja zbog koronavirusa dosegnula su novu razinu zbog vijesti o slučajevima zaraze u Pekingu i izvan Kine”, kaže Rodrigo Catril, strateg u NAB-u.

Osim vijesti o širenju virusa, ulagači prate i gospodarske pokazatelje.

Pad proizvodnje u Japanu

Tako ih je uznemirilo izvješće o padu indeksa proizvodne aktivnosti u Japanu u veljači s prethodnih 48,8 na 47,6 bodova, što je najveći pad u sedam godina, zbog čega su ojačala strahovanja od recesije u trećem po veličini svjetskom gospodarstvu.

Međunarodna udruga zrakoplovnih prijevoznika (IATA) izvijestila je, pak, da bi gubici samo azijskih zrakoplovnih kompanija ove godine mogli dosegnuti gotovo 28 milijardi dolara.

Uz to, kineske su vlasti objavile da se očekuje oštar pad izvoza i uvoza u veljači, a posljednji podaci ukazuju i na prve naznake slabosti u američkom gospodarstvu.

Zbog toga ulagače nisu ohrabrile ni nove poticajne gospodarske mjere kineskih vlasti.

„Vlada nesigurnost u vezi koronavirusa. Postavljaju se pitanja hoće li se virus dalje širiti i koliko će utjecati na aktivnosti u globalnom gospodarstvu prije nego što se situacija stabilizira”, kaže Michael Sheldon, direktor u tvrtki RDM Financial Group.

Koronavirus postao je, kaže, najveća prijetnja tržištima u ovoj godini, kao što je lani bio američko-kineski trgovinski rat.

Zbog toga ulagači traže sigurnija utočišta za svoj kapital, pa prodaju dionice i ulažu u sigurnije investicije, kao što je zlato.

Cijena unce zlata porasla je prošloga tjedna oko 4 posto, na 1.648 dolara, najvišu razinu u sedam godina.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,1 posto, na 7.403 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,2 posto, na 13.579 bodova, a pariški CAC 0,7 posto, na 6.029 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks pao 1,3 posto, na 23.386 bodova.

Pao dolar

Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta dosegnula je polovicom prošloga tjedna najvišu razinu u tri godine, no krajem tjedna dolar se našao pod pritiskom zbog naznaka slabosti američkog gospodarstva.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošloga tjedna 0,1 posto, na 99,20 bodova.

Pritom je tečaj eura prema dolaru ojačao 0,1 posto, na 1,0845 dolara, odmaknuvši se od najnižih razina u gotovo tri godine.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara skočila je, pak, 1,7 posto, na 111,60 jena.

Američka je valuta jačala veći dio tjedna, posebice prema valutama iz azijsko-pacifičke regije zbog nesigurnosti koju izaziva širenje koronavirusa u i izvan Kine.

Zbog toga su ulagači na azijskim tržištima preusmjerili svoj kapital iz rizičnijih u sigurnije investicije, kao što je zlato.

Tražeći sigurnija utočišta za svoj kapital, ulagači sklanjaju novac i u državne obveznice, posebice američke, što je podržavalo jačanje američke valute.

Zahvaljujući tome, u četvrtak je dolarov indeks dosegnuo najvišu razinu u tri godine - 99,90 bodova.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti probio iznad 112 jena, prvi put nakon 10 mjeseci.

Zbog slučajeva koronavirusa u Japanu i recesijskih prijetnji, japanska je valuta, koja se inače smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, prošloga tjedna znatno oslabila.

No, u petak se dolar našao pod pritiskom zbog naznaka slabosti američkog gospodarstva.

Prema izvješću IHS Markita, indeks aktivnosti u uslužnom sektoru pao je u veljači na 49,4 boda, najnižu razinu od kraja 2013. godine, dok su analitičari očekivali da će indeks iznositi 53 boda.

Indeks aktivnosti u proizvodnom sektoru skliznuo je, pak, na 50,8 bodova, najnižu razinu od lanjskog kolovoza.

Zbog toga je dolar u petak izgubio dobar dio svojih dobitaka od početka tjedna, a prema euru je na tjednoj razini čak i oslabio.

Ojačao euro

Jačanje eura zahvaljuje se, naime, nešto boljim nego što se očekivalo podacima o gospodarskim kretanjima u eurozoni.

Izvješće Markita pokazalo je da je ukupni indeks menadžera nabave u eurozoni, koji obuhvaća proizvodni i uslužni sektor, u veljači porastao na 51,6 bodova.

Prema riječima Chrisa Williamsona, glavnog ekonomista IHS Markita, gospodarstvu eurozone u veljači je ponovno uspjelo blago dobiti na zamahu, premda je poslovanje mnogih kompanija bilo na različite načine poremećeno zbog koronavirusa koji je prouzročio probleme s nabavom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara