Svjetsko prvenstvo je najnoviji pokušaj Rusije da popravi svoj imidž

Svjetsko prvenstvo je najnoviji pokušaj Rusije da popravi svoj imidž
Foto: EPA

SVJETSKO nogometno prvenstvo u Rusiji koje je počelo prošlog četvrtka može se smatrati manifestacijom koju svijet priređuje u čast "najvažnije sporedne stvari na svijetu". Postoji i druga mogućnost objašnjenja ovog fenomena, koju zastupa bivši gradonačelnik Londona Boris Johnson, da Svjetsko prvenstvo zapravo služi Putinu kao sredstvo vlastite promidžbe. Izuzevši sportski aspekt trenutnog prvenstva, sve je više očito da ono otkriva nastojanja Rusije da stekne poštovanje i povrati ugled na međunarodnoj sceni putem sporta, prenosi The Atlantic.

Sport u sovjetsko doba

Korijeni ove strategije sežu još u sovjetsko doba kad je dominacija u sportu išla ruku pod ruku s izgradnjom imidža Sovjetskog Saveza kao svjetske velesile. Rusija je u mračno doba Jeljcinove vladavine izgubila obje ove značajke. Jeljcinov nasljednik Vladimir Putin težio je obnovi snažne i moderne Rusije koristeći pritom dva najjača aduta – vanjsku politiku i sport. Njegovi su se snovi ostvarili 2007. godine kad je Rusija stekla pravo biti zemljom domaćinom Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine. To je bilo prvi put od 1980. godine da jedna od zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza bude zemlja domaćin Olimpijskih igara. Podsjetimo i da je velik dio zapadnog svijeta bojkotirao Olimpijske igre u Moskvi 1980. godine zbog tadašnje sovjetske invazije na Afganistan.

Povratak otpisanih

Iako su rusko preuzimanja ZOI 2014. godine u Sočiju pratile glasine o korupciji, namještanju i umiješanosti raznih vanjskih utjecaja na izbor, Igre su prošle bez većih incidenata, a Rusija se vratila u velikom stilu i povratila imidž velesile koji je toliko željela. Mnogo se pisalo i nagađalo o okolnostima koje su dovele do toga da je Rusija preuzela Svjetsko prvenstvo 2018. godine. Glavni favorit za titulu domaćina, London, dobio je samo dva glasa. Odmah zatim počele su se nizati optužbe na račun krovne svjetske nogometne udruge FIFA-e oko korumpiranosti i umiješanosti u izborni proces. Ove optužbe, međutim, nisu imale bitnog utjecaja na sam konačni izbor Rusije kao domaćina Svjetskog prvenstva 2018. godine.

Rusija kao sportska velesila

U godinama koje su prethodile Rusija je pripojila Krim, ušla u rat u Siriji na strani Bashara al-Assada te bila optužena od nizozemskih vlasti za rušenje malezijskog helikoptera i od britanskih službenika za trovanje bivšeg ruskog špijuna Alekseja Skripala i njegove kćeri. Ali sve te kontroverze nisu imale značajnijeg utjecaja na konačan izbor zemlje domaćina Svjetskog prvenstva.

Pokušaj antiruske kampanje

U sjeni svih tih događaja Svjetska antidopinška agencija optužila je Rusiju za pokretanje sveopće akcije dopingiranja ruskih sportaša na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu. Sam Putin te je optužbe nazvao dijelom antiruske kampanje koja se širi sa Zapada. Optužbe su ubrzo prešle i na sferu nogometa, ali detaljna analiza FIFA-e nije dokazala postojanje nikakvih sumnjivih radnji u tom pogledu.

Povratak u velikom stilu

Rusija je opravdala svoj imidž sportskog giganta porazivši s visokih 5:0 Saudijsku Arabiju u utakmici otvaranja. Štoviše, Rusiji možda više neće trebati sport kao sredstvo dokazivanja snage. Ona je u velikom stilu nastavila širiti svoj utjecaj i na vanjskopolitičkoj sceni. Uspjela je srezati sankcije koje joj je zbog aneksije Krima uvela Europska unija, a uz to je pridobila neke europske zemlje u kojima jača euroskepticizam na svoju stranu. Donald Trump počeo se zalagati za povratak Rusije u G8, iz kojeg je izbačena zbog intervencije u Ukrajini. Nogometnim rječnikom rečeno, Vladimir Putin još je jednom pokazao da je napad njegova najbolja obrana. Uspio je zadržati posjed lopte na protivničkoj polovici, sam je vodio tempo igre i čekao protivničku pogrešku. I dočekao je istu, prenosi The Atlantic.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara