ŠVONJA: POBJEDA HDZ-A NEĆE BITNO UTJECATI NA VRAĆANJE IMOVINE

Pobjeda HDZa na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj neće bitno utjecati na rješavanje problema vraćanja imovine Srba koji ne žive u Hrvatskoj, izjavio je predsjednik Zajednice Srba iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine Branislav Švonja za današnji novosadski "Dnevnik".

"Svakako da Srbi nisu oduševljeni pobjedom HDZ-a u Hrvatskoj, ali nemaju razloga biti nezadovoljni, jer Vlada Hrvatske ni do sada nije učinila ni jedan korak u rješavanju ovog problema", ocijenio je Švonja. "Ako je i riješen poneki slučaj, to je bilo zbog pritiska međunarodne zajednice. Očekujemo da će pritisak poslije ovih izbora biti veći i da će pažnja europske javnosti biti uperena prema srpskom pitanju u Hrvatskoj. Nadamo se da će konačno početi trajno rješavanje povratka Srba i njihove imovine u Hrvatskoj", kazao je Švonja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On je dodao da "sudska rješenja stižu, ali su za njihovu realizaciju potrebne godine". "Ako se ovako bude vraćala imovina, za konačno rješavanje trebalo bi još 100 godina. Porušene kuće se obnavljaju istim tempom. U Hrvatskoj je Srbima oduzeto više od 40.000 stanarskih prava, pa se stoga zalažemo da nam se omogući otkup državnih stanova pod uvjetima koji su vrijedili za sve ostale građane Hrvatske", rekao je Švonja novosadskom "Dnevniku".

(Hina) ttag sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara