Svrab se širi Hrvatskom. Evo kako se zaštititi

Svrab se širi Hrvatskom. Evo kako se zaštititi
Ilustracija: 123rf

OD POČETKA godine Hrvatski zavod za javno zdravstvo zabilježio je 799 pojedinačnih slučajeva zaraženih svrabom. U cijeloj prošloj godini je zabilježeno 2.610 zaraženih tom bolešću, javlja RTL.

"U posljednje vrijeme najveći broj kolektivnih slučajeva je prijavila Sisačko-moslavačka županija. To znači da je riječ o nekoliko epidemija koje su se pojavile u obiteljima i kolektivima. Zadnja prijava je stigla iz dječjeg vrtića s tog područja. Epidemiologinja je sazvala sastanak u toj ustanovi gdje je razgovarala s djelatnicima kolektiva i roditeljima jer ako se zaražena osoba ne 'tretira', lako kontaktom može zaraziti druge", ispričala je dr. med. Iva Pem Novosel iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te dodala da od zaraze do pojave prvih simptoma može proći čak i osam tjedana.

Evo što treba učiniti

Preporučila je da se, osim zaraženih svrabom, tretiraju i osobe koje su s njima u kontaktu. 

"Treba temeljito oprati odjeću, rublje i posteljinu na barem 60 stupnjeva Celzijusa", naglasila je.

Ako se zaraza pojavi u dječjem vrtiću ili kod obitelji koje ima malo dijete, svakako treba oprati i plišance. Ako je to nemoguće, onda ih staviti u vrećicu i dobro zatvoriti jer paraziti na stvarima mogu preživjeti čak još tri dana", upozorava doktorica Pem Novosel. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara