Swoboda se braneći Hrvatsku usprotivio stranačkim kolegama

Foto: Index

HANNES SWOBODA se danas odlučno usprotivio prijedlogu veta na hrvatski pristup Europskoj uniji zbog nuklearke Krško.

U informativnoj emisiji austrijske radiotelevizije Ö1 Jutarnji dnevnik austrijski socijaldemokrat je rekao da se takav veto ne uklapa u politiku socijaldemokrata te podsjetio na činjenicu da se sporna nuklearka nalazi u članici EU-a Sloveniji, a ne Hrvatskoj te da je Hrvatska vlasnik tek polovice nuklearke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Austrija će se i dalje zalagati za odustajanje od nuklearne energije u cijeloj Europi, ali kad bi se zbog Krškog prijetilo vetom, izgubila bi se vjerodostojnost", rekao je te podsjetio na neučinkovitost takvih prijetnji u slučaju češke nuklearke Temelin.

Podsjećamo, koruški parlament je prije dva tjedna usvojio zahtjev u kojem se od austrijske vlade traži korištenje prava veta na hrvatski pristup EU ako se Zagreb usprotivi obustavi rada nuklearke u Krškom. Zahtjev su podržale sve stranke, uključujući i socijaldemokrate. Swoboda se tada distancirao od stranačkih kolega koji su i pokrenuli inicijativu za izglasavanjem zahtjeva.

Glasnogovornica austrijskih socijaldemokrata za pitanja zaštite okoliša Petra Bayr u petak je u istoj informativnoj emisiji Morgenjournal izjavila kako "ne bi isključivala mogućnost veta" na pristup Hrvatske Europskoj uniji, ali je u priopćenju za javnost ubrzo povukla tu izjavu, izvještava APA.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara