SZHŠ odustao od štrajka u osnovnim školama, SHU-a ga nastavlja

SINDIKAT zaposlenika u hrvatskom školstvu (SZHŠ) odustao je danas od štrajka u osnovnim školama, dok većinski Sindikat hrvatskih učitelja (SHU) nastavlja štrajkati dalje.

Štrajkaški odbor SZHŠ-a odlučio je prekinuti sudjelovanje u petodnevnom štrajku koji SHU organizira od 13. do 17. siječnja kako bi ´prekinuo daljnje iscrpljivanje članstva´.

SZHŠ ujedno najavljuje da njegovo članstvo kreće u pripreme za opći štrajk čime želi izraziti nezadovoljstvo najavljenim izmjenama Zakona o radu.

Štrajka se i sutra

Sindikat hrvatskih učitelja najavio je da će se štrajk u osnovnim školama nastaviti i sutra, osim ako županijski povjerenici SHU-a na sastanku danas popodne ne odluče drugačije.

O produženju štrajka, koji je bio najavljen kao petodnevni, SHU će odlučiti na temelju rezultata današnjega drugog dana štrajka, te procjena hoće li štrajkom uspjeti prisiliti Vladu na pregovore o povećanju plaća u osnovnom školstvu, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik SHU-a Dalimir Kuba.

Po podacima sindikata, u štrajku je jučer sudjelovalo manje od trećine sindikalnog članstva, a i danas se štrajka s jednakim intenzitetom.

Od oko 25.000 članova SHU-a štrajku se odazvalo 8.133, a najviše je zakazalo tehničko i administrativno osoblje zbog kojega je štrajk i organiziran.

Slab odaziv tehničkog osoblja Kuba smatra razumljivim s obzirom na stalne prijetnje iz Ministarstva prosvjete da vrijeme provedeno u štrajku neće biti plaćeno.

Za spremačicu s malim primanjima (oko 2.000 kuna) oduzimanje dnevne zarade puno znači, napomenuo je Kuba.

Od 755 podružnica SHU-a, štrajkalo se u njih 390, a zatvoreno je bilo 108 škola.

Slab odaziv zabilježen je u Zagrebu gdje se štrajkalo u 31 od 100 školi, te u Virovitičko-podravskoj, Požeško-slavonskoj i Varaždinskoj županiji, u kojima su zakazali županijski sindikalni povjerenici, kažu u SHU.

Unatoč slabom odazivu, držimo da je štrajk uspio jer je javnost upoznata s našim zahtjevima, a Vlada nije uspjela narušiti jedinstvo članova sindikata, iako je uredbom o povećanju plaća napravila prisilnu podjelu, kazao je Kuba.

Vlada je ravnateljima plaće povećala 20 posto, učiteljima za 4,85 posto, dok je nenastavno osoblje ostalo bez povećanja, dodao je.

Odbacio je tvrdnje ministra prosvjete i športa Vladimira Strugara da su plaće na istim poslovima u svim javnim službama jednake, navodeći da kuharica u socijalnoj skrbi ima 13 posto veću plaću od one u školi, a domar 15 posto veću plaću.

Optužio je Strugara za nesposobnost jer nije dogovorio povećanje plaća za nenastavno osoblje u školama, kao što je to napravio ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović za zaposlene na sličnim poslovima u sustavu socijalne skrbi.

Ponovio je da SHU traži dodatnih 80 milijuna kuna iz proračuna Ministarstva prosvjete radi 10 postotnog porasta plaća zaposlenih u osnovnom školstvu i najavio da će sindikat tijekom godine nastaviti pritisak na Vladu.

Strugar pozvao sindikat učitelja da prekine štrajk

Ministar prosvjete i športa Vladimir Strugar ustvrdio je danas da se broj štrajkaša među učiteljima smanjuje, što pokazuje da štrajk nije uspio, te pozvao Sindikat hrvatskih učitelja da prekine štrajk.

Na temelju podataka iz 835 osnovnih škola jutros je radilo 72,7 posto škola, djelomično je radilo 21,2 posto, a u potpunosti je štrajkalo 6,1 posto, izjavio je Strugar na konferenciji za novinare.

Podsjetio je da je jučer radilo 68 posto škola, 24 posto radilo je djelomično, a 8 posto štrajkalo.

Po podacima Ministarstva prosvjete, danas je radilo 78,8 posto učitelja, a štrajkalo 17,2 posto, dok su ostali bili opravdano odsutni.

´Štrajk nije uspio. Ministarstvo prosvjete nije počelo štrajk i ne može donijeti odluku o njegovu prekidu. To može samo sindikat i to bi bila jedina valjana odluka´, zaključio je Strugar.

Dani provedeni u štrajku morat će se nadoknaditi, a sudionicima vrijeme provedeno u štrajku neće biti plaćeno, ponovio je ministar prosvjete.

Zamjenik ministra prosvjete Ivan Vavra odbacio je ´dezinformacije´ sindikata da je policija vršila pritisak na štrajkaše.

Policija je u sklopu akcije sigurnosti u prometu često prisutna oko škola, ali ni u jednom slučaju nije utjecala na sindikalne povjerenike, kazao je Vavra.

Komentirajući najavu sutrašnjeg štrajka u srednjim školama Strugar je izvijestio kako je uputio dopis ravnateljima u kojem ih upozorava da nikome ne smiju braniti štrajkanje, ali se nikome ne smije braniti niti rad.

Pozvao je srednjoškolske učenike da dođu u škole koje će sigurno organizirati ´određeni oblik odgojno-obrazovnog rada´.

Vrijeme koje će srednjoškolski nastavnici provesti u štrajku također neće biti plaćeno. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara