Tadić "iskopirao" Kosoricu: Najprije EU, tek onda izbori!

Foto: Cropix

PARLAMENTARNI izbori u Srbiji održat će se tek za godinu dana, nakon što Srbija dobije status kandidata za članstvo u Europskoj uniji. Najavio je to Boris Tadić na sjednici glavnog odbora njegove Demokratske stranke.

"Izbori donose političke sukobe i neizvjesnosti, što bi moglo ugroziti europski put Srbije", prenosi Tadićeve riječi srpski tabloid Press. Reklo bi se da je Tadić ponešto naučio od svoje hrvatske kolegice Jadranke Kosor, s obzirom da i ona koristi identični izgovor za odgađanje izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Datum izbora mora biti usuglašen s našim strateškim planovima jer zemlja koja je dobila status kandidata za EU ima veći potencijal za privlačenje investicija nego zemlje koje čekaju na taj status. Blizu smo toga da Europska komisija u listopadu predloži Srbiju za kandidata, a da u prosincu dobijemo i datum za pregovore. Raspisivanje izbora u tom međuperiodu ne bi bilo dobro, pošto bi neizvjesnost tko će voditi državu kojoj treba dati članstvo bila argument za protivnike proširenja, kojih ima u EU", rekao je Tadić.

Tadić je dodao kako "političko iskustvo" govori da je veljača najbolji mjesec za izbore i naglasio da će izbori biti raspisani u zakonski predviđenom roku, odnosno do proljeća iduće godine. Tadić je na ovaj način odgovorio na pozive oporbenog SNS-a da se izbori raspišu nakon pozitivnog mišljenja Europske komisije, a prije dobivanja kandidature.

"Oni koji inzistiraju na prijevremenim izborima su protivnici eurointegracije Srbije. Nespremnost DS-a da pristane na izbore nije strah zbog njihovog ishoda, već briga za budućnost. Dobivanje kandidature značilo bi da smo ispunili obećanje koje smo dali građanima i osigurali strane investicije za rad neke naredne vlade, naše ili neke druge", kaže srpski predsjednik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara