Tadić: Neprihvatljivo prepuštanje "vukovarske trojke"

ZA SRBIJU je neprihvatljivo da "vukovarska trojka", haaški optuženici Veselin Šljivančanin, Mile Mrkšić i Miroslav Radić, bude predani sudovima u Hrvatskoj, izjavio je predsjednik Srbije Boris Tadić, a prenosi u četvrtak beogradski dnevnik "Danas".

"Pojavila se mogućnost da optuženi za ratni zločin na Ovčari, iz procesa koji se vodi pred haškim sudom, Mrkšić, Radić i Šljivančanin, budu predani hrvatskom pravosuđu. Za mene je to neprihvatljivo i učinit ću sve da do toga ne dođe", rekao je Tadić nakon susreta s predstavnicima sudova i tužiteljstava u beogradskom Okružnom sudu u srijedu. Dodao je kako će to ovisiti o suradnji Srbije s haaškim sudom.

"Od suđenja za ratni zločin na Ovčari, koji se vodi pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu, zavisi i kredibilitet tog suda u budućnosti", naglasio je Tadić, dodajući da oni koji opstruiraju suradnju s Den Haagom "dovode zemlju u političkom smislu u veliku opasnost".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tadić, koji se u svojim dosadašnjim nastupima založio za bezuvjetnu suradnju sa sudom u Haagu, istaknuo je također da "od suradnje s Haaškim sudom, a to znači uhićenje i izručivanje optuženih, zavisit će kakav će tretman optuženi imati i kakav je tretman postojećih slučajeva pred Haaškim sudom". On je naglasio da domaći sudovi za ratne zločine i organizirani kriminal i uspješan završetak procesa koji se vode pred tim sudovima imaju presudnu važnost za budućnost zemlje.

Predsjednik Srbije je podsjetio da "mnogi od onih koji su sudjelovali u masovnim ubojstvima za vrijeme prošlih ratova nisu pred institucijama pravde i oni se slobodno kreću".

"Oni moraju biti uhićeni i mora im biti suđeno. I od toga će zavisiti da li će ovo društvo biti dio zajednice civiliziranih naroda", naglasio je.

Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda u Den Haagu Theodor Meron ponovo je upozorio da državna zajednica Srbija i Crna Gora ne surađuje s Haaškim sudom, a glasnogovornica Haaškog tužiteljstva Florance Hartmann potvrdila je nedavno srbijanskim medijima da postoji mogućnost da se slučaj "vukovarske trojke" prepusti hrvatskom pravosuđu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara