Tadić o japanskoj nuklearki: Velika rastaljena masa hladila bi se godinama

Foto: Tomislav Krišto (Cropix)

"NEMAMO dovoljno informacija, no očigledno je da se ne mogu zaustaviti reakcije u samom reaktoru. Čuli smo da pokušavaju rashladiti reaktore s morskom vodom, no čini se da ima poteškoća", rekao je za Index Tonći Tadić, atomski fizičar iz Instituta "Ruđer Bošković" dodajući kako su problemi sa strujom počeli još od petka.  

Velika rastaljena masa

Kako kaže u slučaju nagoreg scenarija stvorila bi se velika rastaljena masa u reaktoru i tada bi se morao izraditi betonski sarkofag sličan onom u Černobilu. Rastaljena masa mogla bi se hladiti godinama, odnosno sve do trenutka kada se gorivo istroši.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U SF romanima čitali smo kako bi takva rastaljena masa mogla putovati do središta zemlje, no tako nešto ipak nije moguće", kaže Tadić dodajući kako je uvjeren da će Japanci riješiti problem s reaktorom. U svakom slučaju srazmjeri katastrofe kakva je bila je u Černobilu teško je za očekivati i to zbog više razloga.

Prema Pacifiku

"Kao prvo kada se dogodila katastrofa u Černobilu, ona je bila u punom pogonu dok su u japanskom slučaju već bili pokrenuli proces gašenja. Druga stvar je sigurnost samog postrojenja. Isto tako reaktor je u Černobilu bio obložen grafitnim pločama koje su doslovno gorjele i išle u atmosferu i tako se širile dok je ovdje riječ o betonskom bunkeru", rekao je Tadić.

U slučaju najgoreg scenarija, kaže ovaj hrvatski fizičar, eventualna radijacija širila bi se prema Pacifiku, a valja znati i kako sezona kiša u Japanu počinje u svibnju, što je opet dovoljno vremena da se problem riješi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara