Tadžikistan: Zatvorena birališta, parlamentarni izbori protekli u miru

IZBORNO povjerenstvo najsiromašnije zemlje središnje Azije Tadžikistana u nedjelju je izvijestilo kako su biračka mjesta u cijeloj zemlji zatvorena, da su parlamentarni izbori u zemlji protekli u miru te da je na izbore izašlo više od 84 posto od ukupno 3,1 milijuna birača s biračkih popisa, od ukupno 6,6 milijuna stanovnika.

Na izborima za 63 zastupnička mjesta donjeg doma parlamenta natjecalo se šest političkih stranaka. Prvi će rezultati biti poznati u ponedjeljak ujutro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najviše izgleda za pobjedu ima Narodna demokratska stranka autoritarnog predsjednika države Emomalija Rahmonova, a najveći protivnik im je Islamska stranka obnove.

Oporbeni čelnici već su izrazili pesimizam u pogledu izgleda za izbornu pobjedu. Oni smatraju da je vladajuća garnitura strogom kontrolom medija i povlaštenim izbornim pravilima učinila sve kako bi očuvala svoju dominaciju u parlamentu.

"Izbori su bili transparentni", rekao je tadžikistanski predsjednik, na vlasti od 1992., "no to ne znači da su se oni odvijali kao u Sjedinjenim Državama ili u drugim zapadnim zemljama. Ovdje ima nekih nedostataka, jer, mi smo na početku osnivanja demokratske države", kazao je.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara