"Tajlandskom Berlusconiju" neće suditi zbog sukoba interesa

DANAS je tajlandski Ustavni sud donio presudu kojom odbacuje zahtjev 28-orice senatora da se premijeru Thaksinu Shinawatri sudi zbog sukoba interesa.

Thaksin, jedan od najpopularnijih, ali i najkontroverznijih premijera u povijesti Tajlanda, postao je predmetom žestokih kritika nakon što je Shin Corp, vodeću telekomunikacijsku tvrtku u Tajlandu prodao Temasek Holdingsu, singapurskoj državnoj tvrtki. Mnogi mu zamjeraju to što su stranci postali vlasnicima tajlandskih telekomunikacija, te to što je prilikom prodaje razdijelio dionice među članovima svoje obitelji kako bi platio što manji porez.

Uz niz neodgovorenih pitanja vezanih uz 1,9 milijarde US$ "tešku" prodaju Shin Corpa, Thaksin je predmetom žestokih kritika zbog toga što mu je vlada sklona kršenju ljudskih prava.

Odnedavno se protiv Thaksina razvio masovni pokret, te su Bangkoku održane demonstracije na kojima su sudjelovale desetine tisuća ljudi. Još jedan veliki skup na kojem će se tražiti ostavka premijera je zakazan za 26. veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za odluku kojom se odbacuje zahtjev za suđenje je svoj glas dalo 8 od 14 sudaca Ustavnog suda. Da su odlučili drukčije, Thaksin bi bio prisiljen podnijeti ostavku.

U međuvremenu je tajlandska burza s velikim oduševljenjem dočekala vijest o tome da će Thaksin ostati premijer. Burzovni indeks je porastao za 1,3 %, slično kao vrijednost dionica Shin Corpa.

Thaksina mnogi nazivaju "tajlandskim Berlusconijem", jer je, slično kao i njegov kolega, prije ulaska u politiku bio vlasnikom poslovnog imperija. Krajem 1990-ih je svoj kapital uložio u stvaranje populističke stranke s kojom je 2001. godine pobijedio na izborima i izborio premijerski mandat.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara