Tajni letovi CIA-e i dalje preko Njemačke

Tajni letovi zrakoplova Američke središnje informativne službe (CIA) i dalje se odvijaju preko američkih zračnih baza Rhein/Main pored Frankfurta na Majni i Rammstein, javlja u petak dnevnik "Handelsblatt" pozivajući se na američke obavještajne krugove. L

"Zrakoplovi s osumnjičenim teroristima i dalje slijeću na području Njemačke, a da se o tomu ne obavještavaju njemačke vlasti i u tome se ništa nije promijenilo", izjavio je neimenovani izvor "Handelsblattu".

Njemačke vlasti su dosad polazile od toga da je praksa tajnih letova prestala 2003. godine.

Berlinski dnevnik "Berliner Zeitung" u petak također izvješćuje o nedopuštenim aktivnostima CIA-e u zračnim bazama u Njemačkoj u većem opsegu nego što se to do sada pretpostavljalo. Tako je, prema navodima lista, samo 2003. u zračnoj bazi Rhein/Main zabilježeno 48 letova zrakoplova koji se "sa sigurnošću mogu pripisati" američkoj obavještajnoj službi. "Berliner Zeitung" je do ove spoznaje došao na temelju informacija dobivenih od udruga tzv. plane spottera, ljubitelja zrakoplova koji se okupljaju u blizini većih zračnih luka te bilježe i fotografiraju zrakoplove. Većina tih zrakoplova se nalazila na putu s Bliskog i Srednjeg istoka prema SAD-u.

U Muenchenu i Zweibrueckenu se istodobno vodi postupak protiv nepoznatog počinitelja vezan uz navodnu otmicu jednog optuženika u Italiji i njegovo prebacivanje u SAD preko zračne baze Rhein/Main.

Glasnogovornik njemačke vlade nije htio komentirati najnovije navode "Handelsblatta" nego je uputio na činjenicu da je Europska unija britanskog premijera Jacka Strawa ovlastila da taj problem rasvijetli u kontaktu s Washingtonom. Nekoliko zastupnika Lijeve stranke zatražilo je od Bundestaga da rasvijetli navode medija.

Promatrači procjenjuju da bi problematika neprijavljenih letova CIA-e mogla zasjeniti skorašnji posjet novog njemačkog ministra vanjskih poslova Franka-Waltera Steinmeiera Washingtonu.

(Hina) xnkre ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara