Tajvan prvi u Aziji legalizirao homoseksualne brakove

Tajvan prvi u Aziji legalizirao homoseksualne brakove
Foto: Epa

TAJVAN je prvi u Aziji legalizirao istospolne brakove nakon što je parlament odbio pokušaje konzervativnih zakonodavaca da se umjesto braka za homoseksualne osobe uvede zakon o "građanskoj zajednici", javlja The Guardian.

Naime, najviši sud u zemlji presudio je nedavno da se nedozvoljavanjem braka istospolnim parovima krši Ustav. Suci su tajvanskoj vladi dali vremenski rok do 24. svibnja i odredili da se do tada moraju provesti izmjene u zakonima.

Podjela u parlamentu

Kako bi se ispoštovao rok suda, u parlamentu su danas bila predložena tri zakona. Vlada je predstavila najliberalniji zakon, jedini u kojem se koristila riječ "brak" i koji je nudio ograničeno pravo na usvajanje djece.

Konzervativni zakonodavci predložili su druge dvije verzije novog zakona u kojima se izbjegava riječ "brak" i koje više sliče zakonu o istospolnim zajednicama bez prava na posvajanje. Pozivali su se na referendum u studenom prošle godine u kojem su birači odbacili ideju da brak može biti bilo što drugo osim zajednice između muškarca i žene.

Zastupnici su usvojili zakon koji dopušta istospolnim parovima da formiraju "ekskluzivne dugotrajne zajednice" i da "registriraju brak".

Protivnici novog zakona zabrinuti

"Za gej zajednicu najvažnije je da se možemo legalno vjenčati od 24. svibnja i navesti supružnika u osobnim iskaznicama. Također nam je važna mogućnost da istospolni partneri mogu za svoju djecu osigurati zakonska roditeljska prava", rekla je Jennifer Lu, glasnogovornica Udruge za brak i ravnopravnost.

Protivnici novog zakona upozorili su da bi "prisilno" donošenje zakona o homoseksualnim brakovima moglo pojačati napetosti unutar zemlje.

"Zakon vlade ignorira rezultate referenduma, što je neprihvatljivo", kazao je Lai Shyh-bao iz opozicijske stranke Kuomintang.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara