Tajvanski vojni avion srušio se tijekom priprema za mogući rat s Kinom

Tajvanski vojni avion srušio se tijekom priprema za mogući rat s Kinom
Foto: EPA

TAJVANSKI borbeni lovac američke proizvodnje F-16 srušio se jučer u planinama pored glavnoga grada Taipeija. 31-godišnji pilot Wu Yen-ting poginuo je u padu, javlja tajvansko Ministarstvo obrane.  

Ova se nesreća dogodila tijekom vojnih vježbi kojima se Tajvan, službeno nazvan Republika Kina, priprema za mogući napad Narodne Republike Kine, koja osporava neovisnost Tajvana i tvrdi da se radi o dijelu njenog suverenog teritorija.

Ostatke aviona pronašao planinar

Ostatke aviona otkrio je planinar koji se zatekao na tom području, oko dva sata nakon što je F16 nestao s radara tijekom prvog dana vojnih vježbi. "Vojska je čuvar zemlje i vojnik je zanimanje visokog rizika... Uvijek ćemo se sjećati vašeg žrtvovanja. Vaš će duh biti s nama. Uvijek ćemo biti ponosni na vas", stoji u Facebook objavi Ministarstva obrane.

Petodnevne vojne vježbe na Tajvanu simuliraju invaziju kineskih snaga na ovaj otok, javlja CNN. Istražitelji još uvijek utvrđuju točan uzrok nesreće, a svi preostali lovci F-16 prizemljeni su do završetka istrage.

Tajvan vrši vojne vježbe u kojima simulira kinesku invaziju

Tajvanska vojska pripisuje nesreću kombinaciji faktora, uključujući loše vrijeme i ljudsku pogrešku, prenosi tajvanska novinska agencija CNA. Ministar obrane opisao je poginulog pilota kao "izvanrednog kolegu" i pohvalio njegovu "lojalnost i predanost svojim kolegama". 

S obzirom na to da Tajvan ovim vojnim vježbama mornarice i avijacije s bojnim streljivom želi demonstrirati obrambene kapacitete svojih snaga, gubitak aviona na samom početku vježbi pomalo je sramotan, piše CNN. 

Vojne vježbe odvijaju se u vrijeme sve većih tenzija s Pekingom, koji je pokrenuo diplomatsku kampanju kako bi izolirao Taipei. Uz to, Kina je i sama provela velike vojne vježbe u travnju, i to upravo u Tajvanskom tjesnacu koji dijeli dvije zemlje. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara