Talačka kriza u Sjevernoj Osetiji: Teroristi drže 354 taoca, pregovori su u tijeku

Talačka kriza u Sjevernoj Osetiji: Teroristi drže 354 taoca, pregovori su u tijeku

ČEČENSKI pobunjenici u školi u Beslanu od srijede ujutro drže točno 354 talaca djece, roditelja i nastavnika, izjavio je u četvrtak ujutro glasnogovornik osetijske vlade Lev Zugajev. Među taocima je 132 djece, kazao je Zugajev.

>> Prema najnovijim informacijama broj žrtava popeo se na 13
>> Fotografije 2. dana talačke krize
>> Iz ruskog tiska

Oteta djeca i direktor škole rekli su telefonom da je njihovo stanje podnošljivo, izjavio je u četvrtak ujutro zamjenik predsjednika parlamenta Sjeverne Osetije Stanislav Kesajev koji je dodao da su teroristi dopustili djeci i direktoru da se jave telefonom. Ruska policija nije potvrdila tu informaciju.

Teroristi se zasad nisu pokazali nimalo susretljivi. "Nažalost, nama zasad ne uspijeva dogovoriti se o tome da se u školu dostavi hrana. To je trenutačno glavno pitanje koje pokušavamo riješiti", rekao je glasnogovornik predsjednika Sjeverne Osetije Lev Dzugajev. S teroristima se održavaju kontakti putem mobilnog telefona.

Kako piše Rosijskaja Gazeta, čiji se reporteri javljaju s lica mjesta, teroristi su u srijedu, u poruci koju su bacili kroz prozor škole, rekli da im se nigdje ne žuri i da mogu biti tri dana bez hrane i pića. Otmica je očito dobro isplanirana. Škola je na takvom mjestu da se svi prilazi dobro vide, a teroristi su na krov postavili svoje snajperiste. Nema podruma tako da je specijalcima praktički nemoguće izvršiti akciju oslobađanja talaca. Sve su nade usmjerene za diplomaciju.

Iz škole je ubrzo nakon otmice uspjelo pobjeći 15 ljudi - tri muškarca, četiri žene i osmero djece. Oni su rekli da ima četrdesetak otmičara. Kasnije je iz škole uspio pobjeći još jedan taoc koji je skočio kroz prozor. Otmičari su zapucali na njega, ali je prošao bez ozljeda.

Grad Beslan, koji se nalazi 30 kilometara od Vladikavkaza, zatvoren je nakon tragedije 1. rujna. Ne radi niti jedna škola ni tržnica, zatvoreni su dućani i kafići, otkazani su svi letovi za Sjevernu Osetiju. Život je stao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dopisnik BBC-ja javlja kako su obitelji, rodbina i prijatelji zatočenih u školi cijelu noć proveli budni ispred škole, čekajući vijesti o svojoj djeci. Liječničke ekipe također su kod škole, koja je okružena stotinama vojnika i policajaca. Unatoč težini situacije, nema panike. Lokalne su ih vlasti opskrbile hranom, vodom i lijekovima. Na usluzi su im liječnici i psiholozi.

"Pustite djecu, ona nisu ništa kriva. Uzmite nas, starije, umjesto njih", plakala je jedna žena.

Agencija ITAR Tass javila je jučer kako su teroristi počeli prijetiti da će za svakog ubijenog terorista pogubiti 50 učenika, a za svakog ranjenog 20 učenika.

Teroristi su još jučer minirali školu i zaprijetili da će sve dići u zrak ako im se netko približi, a kao obranu od upada policije u školu na prozore su postavili taoce kao žive štitove.

Ugledni ruski liječnik, pedijatar Lev Roshal, započeo je u četvrtak pregovore s naoružanom skupinom, dok Kremlj i dalje šuti o ovom najnovijem, ponižavajućem napadu. Taj napad, zbog velikog broja otete djece, stavlja na kušnju odlučnost predsjednika Vladimira Putina da ne pregovora s "teroristima".

Ruski tisak piše da je "poznato kako je vlada nemilosrdna kada su u pitanju odrasli taoci ... ali ne znamo što će učiniti sada kada su u pitanju dječji životi".

Otmičari traže da ruske vlasti puste iz zatvore pobunjenike koji su uhićeni nakon lipanjskog napada na kavkasku rusku republiku Ingušetiju, u kojem je poginulo 98 ljudi.

Ministar Kazbek Dzantiyev je rekao da među otmičarima ima Inguša i Čečena koji govore odličan ruski, te da se procjenjuje da ih ima do 40. Među njima su, rekao je, i žene samoubojice.

Ruske vlasti su zasad isključile primjenu sile za okončanje talačke krize, rekao je čelnik FSB-a u Sjevernoj Osetiji Valeriji Andrejev, prenosi Reuters.

>> Razvoj događaja pratite na Index.hr portalu

BBC/HINA/Reuters

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara