Talibani i Amerikanci se sastaju na mirovnim pregovorima u Dohi

Talibani i Amerikanci se sastaju na mirovnim pregovorima u Dohi
Foto: EPA

PREDSTAVNICI afganistanskih talibana i SAD-a u sutra će se okupiti na dva dana mirovnih pregovora u Kataru, no na njima neće biti dužnosnika afganistanske vlade, otkrili su istaknuti talibani.

Talibani su odbacili brojne zahtjeve regionalnih snaga da omoguće i afganistanskim dužnosnicima sudjelovanje na razgovorima, inzistirajući da su Sjedinjene Države njihov glavni neprijatelj u 17 godina dugom ratu, a da je Kabul njihov "marionetski" režim.

Te pobunjenike je 2001. s vlasti zbacila vojna koalicija predvođena Washingtonom, a od tada žele vratiti strogo islamističko zakonodavstvo u državu. Ovaj su tjedan otkazali susret s američkim dužnosnicima u Saudijskoj Arabiji jer je Rijad insistirao da za stol budu dovedeni i predstavnici afganistanske vlade koju podržavaju zapadne države.

Četvrti razgovori po redu

Nadolazeći razgovori bit će četvrti po redu između talibana i posebnog američkog izaslanika Zalmaya Khalilzada.

"Nakon međusobnog savjetovanja susrest ćemo se s američkim dužnosnicima u Dohi. Susret će trajati dva dana - srijedu i četvrtak", otkrio je istaknuti član talibana, pod uvjetom anonimnosti.

I pakistanski i iranski dužnosnici su naglasili kako pokušavaju nagovoriti talibane da se sastanu s članovima afganistanske vlade. 

Rat u Afganistanu najdulja je američka prekomorska vojna intervencija. Washington je koštala gotovo milijardu dolara i nekoliko desetaka tisuća života. SAD je vojsku u Afganistan poslao nakon terorističkog napada 11. rujna 2001., a u jednom trenutku je tamo bilo više od 100 tisuća vojnika. Većina je povučena 2014., no u državi ih je još oko 14 tisuća.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara