Talijani će izručiti crnogorskog časnika osuđenog za ratne zločine protiv Hrvata

ILIJA BRČIĆ, kapetan bojnog broda crnogorske ratne mornarice, zadržan je na aerodromu u Rimu, priopćilo je crnogorsko Ministarstvo obrane. Brčić je upućen u Italiju kako bi sudjelovao u vježbi združenih snaga NATO-a, a zadržan je na osnovu naloga za uhićenje kojeg su izdale hrvatske vlasti.

U priopćenju iz kabineta ministra obrane Bore Vučinića stoji kako je Ministarstvo, od strane Ambasade Crne Gore u Italiji, obaviješteno kako je na rimskom aerodromu zadržan Ilija Brčić, kapetan bojnog broda crnogorske vojske i načelnik odjeljenja J-5 u Generalštabu te da je zadržan na osnovi naloga za uhićenje hrvatskih vlasti zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva.

Ministarstvo obrane i državne institucije Crne Gore nisu raspolagali informacijom da su hrvatske vlasti izdale nalog za Brčićevo uhićenje.

Ministarstvo pravosuđa ima saznanja o uhićenju

Glasnogovornica Ministarstva pravosuđa Hrvatske Vesna Dovranić je izjavila kako o ovom slučaju nema informacija i uputila nas je na poštovanje protokola i slanje mailova na tu uvaženu instituciju, uz napomenu kako je njeno radno vrijeme isteklo.

Dovranić nam se naknadno, ipak, javila te nam rekla kako ima saznanje o Brčićevom uhićenju, no uputila nas je na Ministarstvo unutarnjih poslova od kojih pravosuđe dobiva službenu informaciju koju još uvijek očekuju.

Krunoslav Borovec iz Odnosa s javnošću Ravnateljstva policije potvrdio nam je informaciju o Brčićevom uhićenju.

"Za Brčićem je bila raspisana međunarodna tjeralica zbog ratnog zločina protiv civila. O njegovom hvatanju obavijestio nas je Interpol u Rimu", rekao je Borovec.

"Brčić će biti izručen Hrvatskoj"

Prema riječima Brčićevog odvjetnika, Gorana Radića, Brčić će biti izručen Hrvatskoj na izdržavanje pravomoćne kazne, izvijestila je agenciji Beta.

Brčić je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Rodić je rekao da Brčiću sada jedino preostaje tražiti ponovni sudski postupak i da tako pokuša dokazati svoju nevinost.

J.Da.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara