Uplakana Amanda Knox stigla u Seattle: Mislila sam da sanjam. Noćna mora je napokon gotova!

Uplakana Amanda Knox stigla u Seattle: Mislila sam da sanjam. Noćna mora je napokon gotova!

Foto: AFP

UPLAKANA Amanda Knox vratila su kući u SAD te se čini kako je napokon na sigurnom. Opravdano ili ne, možda nikad nećemo saznati.

Nakon slijetanja u zračnu luku u Seattleu, Amanda se obratila okupljenima koji su je došli podržati. "Potpuno su me preplavili osjećaji. Dok sam gledala iz aviona prema dolje i vidjela svoj grad, mislila sam da sanjam. Hvala svima koji su vjerovali u mene, koji su me branili i podržavali moju obitelj", kazala je Amanda, pritom se našalivši da se treba podsjetiti kako govoriti engleski, umjesto talijanskog.

Trakavici još nije kraj

Podsjetimo, Amandu Knox je prije dva dana prizivni sud u Perugi proglasio nevinom za ubojstvo svoje cimerice Meredith Kercher i tako poništio odluku prve sudske instance. Isto vrijedi i za njenog bivšeg dečka Rafaellea Sollecita. Oboje su posljednje četiri godine proveli u zatvoru.

Međutim, oslobađajuća presuda ne znači i definitivan kraj ove trakavice. Naime, obitelj ubijene Kercher, ali i talijansko tužiteljstvo, već su najavili žalbu protiv oslobađajuće presude i nastavak borbe na najvišoj sudskoj instanci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka koja je prije dvije godina bila jasna, odjednom je radikalno okrenuta

"Ostali smo zatečeni. Nije mi jasno kako odluka koja se činila tako jasno i neoborivom prije dvije godine odjednom biva radikalno odbačenom. Ovo sve vraća na početak. No, dok ne pronađemo istinu, ne možemo nikome oprostiti", kazao je brat ubijene Kercher.

Najsporniji aspekt oslobađajuće presude jest taj što je ona donesena prvenstveno na temelju proceduralnih grešaka prilikom prikupljanja dokaza. Dokazi koji su se prije dvije godine činili prilično jasnim i konkluzivnim, sad su proglašeni kontaminiranima, jer DNA s drške noža i kopče grudnjaka Meredith Kercher navodno nisu uzeti propisno.

Izručenje malo vjerojatno


U obzir valja uzeti i element političkog pritiska koji je SAD relativno latentno stavljao na Italiju zbog ovog slučaja, a koji je dobio veliku medijsku pažnju u SAD i Italiji, ali i Velikoj Britaniji odakle je bila ubijena Kercher. S obzirom na to, čini se malo vjerojatnim da će SAD izručiti Knox Italiji, ukoliko, a to je prilično izvjesno, tužiteljstvo pokrene žalbeni postupak protiv nje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara