Talijani posudili Louvreu više Da Vincijevih djela

Talijani posudili Louvreu više Da Vincijevih djela
Screenshot: YouTube

TALIJANSKO pravosuđe odbacilo je zahtjev za zabranom i odobrilo posudbu više djela Leonarda Da Vincija muzeju Louvreu, među njima i najslavnijeg crteža Vitruvijeva čovjeka za veliku izložbu posvećenu renesansnom majstoru u povodu 500. godišnjice smrti.

"Velika talijansko-francuska kulturna operacija dvije izložbe - o Leonardu u Parizu i Rafaleu u Rimu sada može početi", objavio je na Twitteru talijanski ministar kulture Dario Franceschini.

Talijansko pravosuđe odobrilo je posudbu više Leonardovih djela pariškom Louvreu, a među njima Vitruvijeva čovjeka, čime je odbacilo zahtjev udruge Italia Nostra koja je tražila da taj crtež ne napusti talijansko tlo.

Sud je presudio da zahtjev te udruge za zaštitu kulturne baštine nije bio dovoljno utemeljen.

Izložba počinje za tjedan dana

Prema sporazumu koji su potpisali francuski i talijanski ministri kulture, Rim će pariškom muzeju posuditi pet djela Leonarda Da Vincija za veliku izložbu u povodu pet stoljeća smrti renesansnog majstora (1452. - 1519.), koja će se održati u Louvreu od 24. listopada do 24. veljače 2020. godine.

Osim Vitruvijeva čovjeka koji se čuva u Galleriji dell'Accademia u Veneciji u Pariz će ukupno sedam djela uz 13 drugih koje su drugi talijanski muzeji ranije odobrili.

Za uzvrat će pet Rafaelovih djela, dvije slike i tri crteža, koji se nalaze u Francuskoj, biti posuđeni za izložbu Rafaelovih djela u Palači Quirinale u Rimu u ožujku sljedeće godine.

Prethodna talijanska vlada, u kojoj je krajnje desna stranka Liga Mattea Salvinija imala velik utjecaj, nije bila sklona izložbi u Louvreu te je inzistirala na činjenici da je Da Vinci bio ponajprije Talijan, iako je tri posljednje godine života živio u Francuskoj na poziv kralja Franje I.

Zamjenica ministra kulture u bivšoj vladi Lucia Borgonzoni, bliska Salviniju, tada je rekla da je Leonardo bio "veliki Talijan iako ga je brat s druge strane Alpa htio predstaviti kao Francuza".

Vitruvijev čovjek, prema imenu starorimskog arhitekta Vitruvija, prikazuje muškarca u dva položaja koji se preklapaju, s raširenim rukama, odnosno nogama, a oko njih su opisani kružnica i kvadrat. Taj crtež, nazivan Zakonom proporcija ili Proporcijama čovjeka, samo se povremeno prikazuje javnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara