Talijani proširuju ovlasti kako bi zaštitili strateške kompanije od stranih interesa

Talijani proširuju ovlasti kako bi zaštitili strateške kompanije od stranih interesa
Foto: EPA

ITALIJA planira proširiti posebne ovlasti za zaštitu strateških kompanija od neželjenih stranih interesa, rekao je dužnosnik talijanske vlade, dodajući da će se mjere primjenjivati i na ulagače iz drugih država EU-a.

Plan odražava zabrinutost talijanske vladajuće koalicije da bi strani investitori mogli iskoristiti trenutni kolaps cijena dionica zbog koronakrize za kupnju kompanija od strateške važnosti za zemlju.

Indeks burze u Milanu pao za gotovo 35 posto

Potpredsjednik vlade Riccardo Fraccaro rekao je u subotu da će Rim proširiti ovlasti provjere na cijeli bankarski i osiguravajući sektor, kao i na zdravstvo i na prehrambeni sektor. Nacrt zakona uskoro će biti predložen talijanskoj vladi, dodao je.

"Propisi će se primjenjivati i na transakcije unutar EU-a", napomenuo je Fraccaro.

Vlada će zahvaljujući novim ovlastima moći blokirati pokušaje aktera iz EU-a ili izvan njega da kupuju udjele u strateški važnim kompanijama.

Od 23. veljače, kada je Italija uvela prvi set mjera za suzbijanje pandemije koronavirusa, indeks milanske burze pao je gotovo 35 posto.

Cilj je zaštititi nacionalni interes

"Jasno je da je u ovo vrijeme nužno pod državnu zaštitu staviti i kompanije bitne za razvoj zemlje te proširiti njezin doseg na europskoj razini. Naš prioritet je zaštita nacionalnog interesa od bilo kojeg špekulantskog cilja", rekao je Fraccaro.

Postojeći zakoni o takozvanim zlatnim dionicama daju vladi pravo veta na povećanje vlasničkih udjela neeuropskih igrača u strateškim kompanijama u energetskom i telekomunikacijskom i u sektoru vojne opreme te u ključnoj financijskoj infrastrukturi, uključujući milansku burzu i platni sustav.

Fraccaro je rekao da će, prema novom nacrtu zakona, vlada moći intervenirati i samoinicijativno, ne čekajući službene obavijesti uključenih kompanija. Dodao je i da za kompanije koje kotiraju na burzi treba sniziti razinu udjela nakon čijeg prekoračenja investitor mora o kupnji obavijestiti regulatora Consob.

Talijani su dužni 2400 milijardi eura

Utjecajni parlamentarni odbor za sigurnost (COPASIR) prošlog je mjeseca pozvao vladu da pripremi plan za krizne situacije kako bi se spriječila neprijateljska preuzimanja vodećih zajmodavaca i osiguravatelja.

Članovi odbora upozorili su na rizik da se talijanski zajmodavci nakon preuzimanja udalje od matične zemlje, što bi moglo utjecati na refinanciranje talijanskog državnog duga teškog 2400 milijardi eura.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara